Trump parerer kriser ved topmøde: Vil indgå våbenhvile med Kina og roser Saudi-Arabien

Den amerikanske præsident siger, at han vil genstarte forhandlingerne med Kina om handel.

G20 topmødet i Osaka har nået sin afslutning, og i den forbindelse har præsident Trump for kort tid siden holdt en længe ventet pressekonference.

Præsidenten talte blandt andet om Nordkorea, amerikansk indvandringspolitik, Iran og handelskrigen med Kina.

Og her var en udmelding fra præsidenten, som kan få nogle til at ånde lettet op:

- USA vil genstarte forhandlinger om handel, og amerikanerne vil ikke udskrive nye toldsatser på kinesisk eksport foreløbigt, lød det fra præsident Trump på hans første store pressekonference i mere end tre måneder.

Donald Trump langede blandt andet ud efter de demokratiske præsidentkandidater i hjemlandet, mens der var positive meldinger om en række lande, som USA tidligere har været på kollissionskurs med.

Våbenhvile med Kina

Verdensøkonomien har i de seneste mange måneder holdt vejret på grund af den verserende handelskrig mellem USA og Kina.

Uenighederne mellem landene har haft konsekvenser på flere fronter. Mens virksomheder i begge lande har mistet flere milliarder kroner, og aktiemarkedet er blevet ramt af frygten for en eskalering af handelskrigen, så har det også ramt almindelige mennesker.

Herunder i USA, hvor kineserne målrettet er gået efter at ramme blandt andet landmænd i områder, hvor præsident Trump sejrede ved sidste præsidentvalg.

Der synes at være en opblødning i forholdet mellem USA og Kina efter gårsdagens møde mellem de to præsidenterne. (Foto: Kevin Lamarque © Scanpix)

Ifølge CNN har det fået opbakningen til præsidenten til at falde i de berørte områder. Dermed har handelskrigen både et udenrigs- og indenrigspolitisk aspekt, påpeger mediet.

Nu er USA og Kina så blevet enige om at genstarte forhandlingerne om handel, og amerikanerne vil ikke udskrive nye toldsatser på kinesisk eksport. Og det er en god udvikling for de amerikanske landmænd, siger præsident Trump, der udtaler, at han er åben over for en "historisk" handelsaftale med Kina.

Amerikanerne vil vente til senere i processen med at diskutere den kinesiske it-gigant Huawei, lyder det fra Trump, der dog peger på, at amerikanske firmaer får lov til at sælge komponenter til virksomheden.

Der var også en positiv udvikling i forhold til Rusland. De vil gerne have amerikanske produkter og har selv masser af olie og mineraler, lyder det fra Trump.

- Vi handler meget lidt med Rusland. Det er latterligt, synes jeg, lød det fra præsidenten, der endnu engang lægger afstand til beskyldninger om, at russerne hjalp ham med at vinde det amerikanske præsidentvalg.

- Jeg vandt ikke på grund af Rusland eller nogen andre. Jeg vandt valget på grund af mig selv.

Ros til Saudi-Arabien

Saudi-Arabiens kronprins Mohammed bin Salman er en af de magtfulde ledere, der har været med i Osaka. Den unge kronprins har gjort kometkarriere og har modtaget international anerkendelse for en række sociale reformer i det olierige kongerige.

I de seneste måneder er dog røget i skammekrogen i Vesten, efter det opsigtsvækkende mord på den kritiske saudi-arabiske journalist Jamal Khashoggi, som han beskyldes for at have været involveret i.

Han og præsident Trump mødtes i nat dansk tid, og der var ros til den kontroversielle kronprins fra præsidenten.

- Du har gjort et spektakulært arbejde, sagde Trump til bin Salman.

Ved dagens pressemøde blev han spurgt ind til, hvordan det kan være, at han har gode forhold til stærkt kritiserede ledere som blandt andre Vladimir Putin og Mohammed bin Salman.

Trump kommer godt ud af det med stort set alle på nær pressen, lød det fra den amerikanske præsident selv. Hans gode forhold til Saudi-Arabien har blandt andet ført til lavere oliepriser, sagde han.

Spurgt direkte ind til mordet og parteringen af Jamal Khashoggi medgav præsidenten, at det er "foragteligt", og at han er utilfreds med hele episoden.

Men "ingen har direkte peget fingeren direkte mod Saudi-Arabiens fremtidige konge", sagde præsidenten.

En af de tilstedeværende journalister henviste til, at CIA efter sigende har peget fingre ad kronprinsen, men det ville præsidenten ikke tale yderligere om. Han påpegede i stedet, at Saudi-Arabien "er kommet rigtig langt" og har været en "fantastisk allieret".

Håndsrækning til Kim

G20-topmødet har også budt på interessante udmeldinger i forhold til Nordkorea fra den amerikanske præsident. Han har nemlig inviteret den nordkoreanske leder, Kim Jong-un, til et kort visit.

På dagens pressekonference sagde Trump også, at han ikke vil have et problem med at træde over grænsen til Nordkorea.

Nordkoreas viceudenrigsminister, Choe Son Hui, kalder det "et meget interessant forslag", og at det ville være godt for at styrke båndet mellem de to lande.

Trump og Kim er tidligere kommet med voldsomme udmeldinger om hinanden og luftet tanker om en væbnet konfrontation mellem landene, men har efterfølgende talt meget varmt om hinanden, mens landene har forhandlet om en atomafrustning af den koreanske halvø.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk