Trump planlægger nyt møde med Kim Jong-un

Mødet mellem USA's præsident og den nordkoreanske leder skal finde sted i februar, meddeler Det Hvide Hus.

Den amerikanske præsident mødes med den nordkoreanske delegation, der i øjeblikket er på besøg i Washington. (Foto: Mandel NGAN © Scanpix)

Donald Trump har planer om at mødes med Nordkoreas leder, Kim Jong-un, inden udgangen af februar.

Det meddeler Det Hvide Hus her til aften, efter et halvanden time langt møde mellem USA's præsident og en nordkoreansk delegation, der er ankommet til Washington for at diskutere atomnedrustningen på den koreanske halvø.

Det Hvide Hus’ pressetalsmand, Sarah Huckabee Sanders, har bekræftet, at Trump og den nordkoreanske general Kim Young-chol diskuterede forholdet mellem de to lande samt processen med at opnå en komplet og endegyldig atomnedrustning.

Hvor det andet topmøde mellem Trump og Kim Jong-un finder sted, vil blive offentliggjort på et senere tidspunkt.

Vil afslutte atomprogrammet

Tidligere på dagen mødtes også USA’s udenrigsminister, Mike Pompeo, og USA's særlige udsending i Nordkorea, Stephen Biegun, med Kim Young-chol - et møde, der ifølge Det Hvide Hus førte til en "god diskussion”, rapporterer tv-stationen CBS.

USA's udenrigsminister, Mike Pompeo, ses her med Kim Yong Chol, der er Nordkoreas ledende forhandler, når det gælder atompolitik. (Foto: JOSHUA ROBERTS © Scanpix)

Det er syv måneder siden, Donald Trump mødtes med Nordkoreas leder Kim Jong-un til et historisk møde i Singapore, hvor de to parter blev enige om at "arbejde mod en komplet atomnedrustning af den koreanske halvø".

Det har dog stået noget uklart, hvor meget skred i processen der egentlig har været, så det er på høje tid, at der bliver afholdt et nyt møde, lyder det fra fra FN's generalsekretær António Guterres.

- Vi mener, det er på høje tid, at forhandlingerne mellem USA og Nordkorea for alvor bliver genoptaget, og at der bliver tegnet en klar plan for atomnedrustningen på den koreanske halvø, siger Guterres her til aften.

Nordkorea stadig en trussel

Ifølge Donald Trump er forberedelserne til et nyt møde mellem ham og Nordkoreas leder i gang, og umiddelbart efter topmødet i Singaore i sommer erklærede han, at Nordkorea ikke længere er en trussel.

Så sent som i dag har USA dog præsenteret den nye strategi for landets missilforsvar, og her står det klart, at Nordkorea stadig betragtes som en "ekstraordinær trussel".

Nordkorea har krævet, at USA fjerner de hårde sanktioner, landet er pålagt, og kræver en stikkerhedsgaranti fra amerikanerne, før man for alvor vil indstille sine atom - og missiltest.

I sin årlige nytårstale slog Kim Jong-un fast, at landet er tvunget til at “finde nye veje”, hvis USA fastholder sanktionerne og forlanger handling fra Pyongyang uden selv at komme til forhandlingsbordet igen.

Den nordkoreanske leder mødtes for nylig med den kinesiske præsident Xi Jingping, ligesom også et møde den sydkoreanske præsident, Moon Jae-in, forventes at finde sted inden for nær fremtid.

Facebook
Twitter