Trump puster liv i Star Wars-projekt

Den amerikanske præsident vil beskytte sit land med supervåben i rummet.

Præsident Trump præsenterede i dag den nye strategi for USA's missilforsvar i Pentagon. (Foto: Martin H. Simon © Scanpix)

USA undersøger mulighederne for at gøre brug af sensorer og våben i rummet for at kunne beskytte sig mod fjendtlige missiler.

Donald Trump genopliver dermed Ronald Reagans drømme fra 1980'erne om et Star Wars-projekt, skriver Reuters.

Det kom frem i dag, da præsident Trump præsenterede USA's nye missilforsvarsstrategi.

- Vi bliver større og stærkere på alle måder, lød det fra den amerikanske præsident, som samtidig advarede om, at USA's fjender arbejder på at kunne ramme landet med missiler.

- Jeg vil ikke acceptere noget mindre for vores nation end de mest effektive og banebrydende missilforsvarssystemer, proklamerede præsidenten.

Under de seks hovedpunkter i strategien finder man blandt andet planer om et futuristisk våbenskjold, der skal beskytte samtlige byer i USA.

- Verden ændrer sig, og vi vil ændre os meget hurtigere end resten af verden, lød det fra Trump, som kaldet rummet for "et nyt domæne for krig".

Langede ud efter Iran, migration og allierede

Den amerikanske præsident indledte sin pressekonference ved at tale om både den hårde kurs over for Iran såvel som den manglende mur ved den mexicanske grænse.

Præsidenten sagde efterfølgende, at Iran sidste tirsdag testede et missilsystem, der - hvis det virker - vil kunne give præstestyret mulighed for at sende missiler på tværs af kontinenter.

Det sjette punkt i den nye amerikanske plan handler om, hvad Trump betegnede som en fair deling af byrderne med USA's allierede.

- Vi beskytter mange meget rige lande, lød det fra Trump, der henviste til et unavngivent land, der tjener så mange penge, at de ikke ved, hvad de skal stille op med dem.

- Jeg sagde: 'Send dem vores vej', lød det fra Trump, som sagde, at mange af USA's allierede har råd til at betale for beskyttelsen, de får fra USA.

Frygt for våbenkapløb

Mens USA tidligere har fokuseret på at beskytte sig mod stater som Iran og Nordkorea, er der i den nye strategi lagt op til at ruste sig mod nationer som Rusland og Kina, vurderer Jonathan Marcus, der er diplomati-korrespondent for BBC.

Præsident Trump varslede nemlig metoder til at beskytte sig mod de såkaldte hypersoniske missiler, som de to lande menes at være førende inden for.

- Vi kan forvente, at russerne og kineserne vil skubbe hårdt tilbage. Og i en tid, hvor våbenkontrol bliver optrevlet, så er faren naturligvis, at det kan lede til, at flere af de eksisterende traktater kan falde fra hinanden, lyder hans vurdering.

Så sent som i går oplyste amerikanerne, at de trækker sig fra den såkaldte INF-aftale med Rusland, som forbyder landbaserede mellemdistanceraketter.

Ifølge amerikanerne bryder russerne aftalen med et nyt missil, som landet har udviklet. Russerne påstår derimod, at de såkaldte SSC-8-missilers rækkevidde betyder, at de ikke bør omfattes af aftalen.