Trump-rådgiver står til nedsat straf efter tweet: 'Benådning? Det taler jeg ikke om. Endnu'

En kontroversiel sag om Trumps tidligere rådgiver Roger Stone har fået fire anklagere til at trække sig. Hvad er egentlig problemet?

Roger Stone har tidligere rådgivet Donald J. Trump og andre republikanske præsidenter. (Foto: SplashNews.com © www.SplashNews.com 2019)

Han har løjet for Kongressen, forsøgt at forhindre en efterforskning og forsøgt at påvirke et vidne. Det er Roger Stone, en mangeårig politisk rådgiver og ven af Donald Trump - for længst blevet dømt skyldig for.

Så langt, så godt. Alligevel har sagen de seneste dage skabt en mindre tweet-storm fra USA's præsident. Fire anklagere er hoppet fra sagen, der har skabt hård politisk kritik.

I næste uge modtager Stone, der er blevet beskrevet som en "onskabsfuld Forrest Gump" sin endelige straf.

Her er et kort overblik over, hvorfor det pludselig er blevet så kontroversiel en sag.

Hvem er det nu lige, han er?

Roger Stone er 67 år. (Foto: DREW ANGERER © 2019 Getty Images)

Roger Stone er en veteran i amerikansk politik.

I kredsen af Det Republikanske Parti har han i mere end fire årtier summet rundt og fungeret som lobbyist, rådgiver, som manden, der har hvisket adskillige gode og dårlige råd i ørene på præsidenter helt tilbage til Richard Nixons tid i starten af 1970'erne.

Han er faktisk så stor fan af Richard Nixon, at han har ham tatoveret på sin ryg.

Så har han været ven med Donald Trump igennem mange år og var naturligvis drivkraften bag Trumps forsøg på at blive præsidentkandidat i 2000.

Hvad har han gjort?

Tilhængere af Wikileaks' grundlægger Julian Assange ses her ved en demonstration. (Foto: TOLGA AKMEN)

Sagen mod Roger Stone er en aflægger af den for længst afsluttede Rusland-undersøgelse. Her blev det undersøgt, om hvorvidt Rusland forsøgte at påvirke præsidentvalget i 2016, og om der eventuelt var forbindelser mellem det og Trumps kampagnestab.

Stone blev i november dømt for blandt andet at have løjet for Kongressen. Det gjorde han, da han skulle forklare, hvilken rolle han havde i, at Wikileaks offentligjorde en række emails, som kunne skade Trumps modkandidat i valget, Hillary Clinton, tilbage i 2016.

Den amerikanske efterretningstjeneste har konkluderet, at de omtalte emails var stjålet af russiske hackere. Falsk vidneudsagn kan give fængselsstraf på maksimalt 20 år.

Han blev desuden også dømt for at have forsøgt at påvirke et vidne og for at have forsøgt at forhindre efterforskningen af sagen. Stone afviser alle anklager.

Hvorfor er sagen ikke slut?

Roger Stone sammen med sin hustru, Nydia. (Foto: YARA NARDI © Scanpix)

Roger Stone har ikke modtaget sin endelige straf endnu.

Strafudmålingen er sat til på torsdag. I de seneste dage har anklagerne derfor haft til opgave at anbefale en passende straflængde, og det er her, hele balladen begynder.

Hvad handler balladen så om?

Roger Stone blev i november dømt skyldig blandt andet for at lyve for Kongressen. (Foto: Dana Verkouteren © Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved)

I næsten alle andre sager, der er udsprunget af Ruslands-undersøgelsen, er det de involverede anklagere, der har foreslået en form for guideline i forhold til en straflængde. I Stones tilfælde lød anbefalingen på syv-ni års fængsel.

Indover weekenden er den anbefaling blevet diskuteret med anklagernes chefer, som blandt andet er rigsadvokaten i Washington og Justitstministeriet, der tilsyneladende har ment, at straffen er hård.

Men da selve anbefalingen bliver indsendt mandag, er den faktisk syv-ni års fængsel til Stone. Underskrevet af de fire anklagere og deres chef.

Den beslutning falder tilsyneladende præsidenten for brystet. Tidligt tirsdag morgen udsender han et tweet, hvor han kalder det for en "meget urimelig situation" og skriver samtidig, at han "ikke kan tillade denne form for justitsmord".

Og problemet er?

Justitsminister William Barr. (Foto: ANDREW CABALLERO-REYNOLDS © Scanpix)

Efterfølgende er der kommet en kontraordre fra de fire anklageres overordnede, der understreger, at Stone fortjener “markant meget mindre” fængselsstraf end det, sagens anklagere, der arbejder for ham, har foreslået.

En talsmand for justitsministeriet har hævdet, at den strenge anbefaling er kommet fuldstændig bag på dem, og at beslutningen om at omgøre den blev taget, før Trumps tweet blev sendt ud. Den blev dog ikke offentliggjort før bagefter.

De fire anklagere har valgt at trække sig fra sagen.

- Der er ikke mange andre måder at tolke det her på end at se det som en protest mod justitsministeriets beslutning, forklarer Matt Zapotosky, der dækker sikkerhedspolitik for Washington Post i podcasten Post Reports.

Den anbefalede straflængde til Roger Stone er nu nedsat til tre-fire års fængsel.

- Det er helt normalt, at der er diskussion om straflængden. Anklagerne vil normalt anbefale en lidt hårdere straf, for i modsætning til deres overordnede er de mere investerede i sagen, siger han og fortsætter:

- Denne sag er dog unik, fordi den involverer Trumps ven. Trump har tidligere kommenteret den konkrete sag og også andre sager, der stammer fra Ruslandundersøgelsen, og han har aldrig lagt skjul på sin utilfredshed.

Hvad siger Trump selv?

Donald Trump og justitsminister William Barr. (Foto: ERIN SCOTT © Scanpix)

Trump har efterfølgende rost justitsminister William Barr for at have taget hånd om sagen.

Han afviser dog at have været involveret, og at der skulle være tale om politisk pres i en verserende straffesag.

Direkte adspurgt om han kunne overveje helt at benåde sin ven Roger Stone, siger han.

- Det vil jeg ikke sige noget om endnu.

Trump har også sendt et tweet ud om den dommer, der i sidste ende skal træffe en beslutning vedrørende Stone.

- Er det den samme dommer, der satte Paul Manafort (Trumps tidligere kampagnechef, der afsoner flere års fængsel, red.) i isolation? Noget, ikke engang gangsteren Al Capone blev udsat for, skriver han blandt andet om dommeren.

Har der været andre reaktioner?

Chuck Schumer og Kamala Harris. (Foto: MARIO TAMA © Scanpix)

Hele forløbet har fået Demokraterne i Washington til at se rødt.

- Trump lader til at betragte justitsministeriet som sin private afdeling til at anklage sine fjender og hjælpe sine venner, siger Demokraternes leder i Senatet, Chuck Schumer, der har anmodet ministeriets ombudsmand om at indlede en undersøgelse af, hvad der er foregået.

Kamala Harris vil gå skridtet videre og kræver, at justitsminister William Barr skal stå skoleret i Senatet.

- Justitsministeriets beslutning om at omgøre en beslutning fra dets ansatte umiddelbart efter et tweet fra Trump rykker ved indtrykket af vores juridiske systems uafhængighed og integritet, siger hun til Politico.

En håndfuld af Trumps tidligere rådgivere eller kampagnefolk er blevet dømt. Fra venstre mod højre: Michael Cohen, tidligere advokat, Michael Flynn, Paul Manafort, George Papadopoulos, Rick Gates og Roger Stone. (Foto: DON Emmert © AFP or licensors)

Justitsminister William Barr er længe blevet kritiseret for sin håndtering af Ruslandsundersøgelsen. Blandt andet fik han kritik for at opsummere undersøgelsens konklusioner på en misvisende måde, allerede inden den blev offentliggjort.

Han har også tidligere anfægtet grundlaget for undersøgelsen, selvom andre i justitsministeriet ikke mener, at den har været helt berettiget.

Flere af Trumps tidligere rådgiver og kampagnefolk er blevet dømt og afventer eller afsoner fængselsstraffe som følge af undersøgelsen, heriblandt den tidligere kampagnechef, Paul Manafort, den tidligere nationale sikkerhedsrådgiver, Michael Flynn, og rådgiverne Rick Gates og George Papadopoulos.

Læs fortællingen om Ruslands-undersøgelsen her:

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter