Trump: Rapport om Khashoggis død klar om få dage

Rapporten kommer til at indeholde svaret på, hvem der står bag Khashoggis død, siger Trump.

Hvordan døde den saudiarabiske journalist, klummeskribent og systemkritiker Jamal Khashoggi? Og hvem stod bag?

Det har været de helt store spørgsmål, siden Jamal Khashoggi gik ind på det saudiarabiske konsulat i Istanbul i Tyrkiet 2. oktober, men aldrig kom ud i live.

Nu er svarene dog lige på trapperne, oplyser den amerikanske præsident Donald Trump på et pressemøde i Malibu i Californien, hvor han besøger ofre for de voldsomme skovbrande.

- Drabet på en journalist er en meget slem situation. Khashoggi var en respekteret person. Det skulle aldrig være sket. Og vi får en fuld rapport om det inden for et par dage – formentlig mandag eller tirsdag, siger han og uddyber.

- Vi kommer med en rapport om, hvad den samlede indvirkning har været og hvem, der var skyld i det. Og hvem, der gjorde det. Vi taler om et drab her - intet andet.

CIA ikke i tvivl

Udtalelsen kommer, efter at kilder i CIA har peget på Saudi-Arabiens kronprins Mohammed bin Salman som manden, der beordrede mordet.

Ifølge det amerikanske medie Washington Post har CIA ikke det endegyldige bevis mod kronprinsen. Men efter at have undersøgt "adskillige kilder til efterretning" har embedsmænd i CIA "stor tiltro" til konklusionen.

Ifølge Donald Trump var de dog lige hurtige nok med den konklusion.

- Det er for tidligt at sige. Det var en meget tidlig rapport, men det er muligt. Vi får at se, siger han.

Diplomatisk balance

Sagen er yderst besværlig for Donald Trump, fordi Saudi-Arabien er et meget vigtigt land for USA på mange forskellige områder.

Saudi-Arabien er verdens største olieeksportør. De er indehaver af verdens tredjestørste forsvarsbudget, hvoraf store dele bruges på våben produceret i USA. Og saudiaraberne spiller også en vigtig rolle, når det kommer til amerikansk sikkerhedspolitik i Mellemøsten.

Under et pressemøde i Det Hvide Hus i marts i år fortalte præsident Trump om våbenleverancen til Saudi-Arabien, der kan løbe op i omkring 2300 milliarder kroner. (Foto: JONATHAN ERNST © Scanpix)

Derfor skal Donald Trump finde en løsning på, hvordan han kan straffe Saudi-Arabien for det drab, som hans egen efterretningstjeneste mener, at landets kronprins stod bag, mens han samtidig fastholder stærke forbindelser til de tætte allierede.

Ifølge præsidenten er man allerede i gang.

- Vi får rapporten på tirsdag, og den vil være meget fuldstændig. I mellemtiden gør vi nogle ting ved nogle mennesker, som vi ved med sikkerhed var involveret, og vi er meget hårde ved en masse mennesker, siger Donald Trump.