Trump-rival er skeptisk over for støtten til Ukraine – og han er ikke alene

Mens Danmark skruer op for hjælpen til Ukraine, er der voksende skepsis i dele af det amerikanske samfund.

Ron DeSantis ses af iagttagere som favoritten til at udfordre Trump som republikanernes præsidentkandidat. DeSantis har endnu ikke meldt sit kandidatur. (Foto: © GAELEN MORSE, Ritzau Scanpix)

Mens USA har mange afgørende interesser, så er det "at blive yderligere indblandet i en territorial stridighed mellem Ukraine og Rusland ikke en af dem".

Sådan lyder meldingen fra Ron DeSantis, der foruden at være republikansk guvernør i delstaten Florida også indtager rollen som iagttagernes favorit til at kunne udfordre Donald Trump som republikanernes præsidentkandidat i 2024.

Ron DeSantis har endnu ikke meldt sit kandidatur til posten som republikanernes præsidentkandidat, men regnes som den største rival til Donald Trump, der allerede har meldt sig. (Foto: © scott olson, Ritzau Scanpix)

Republikanerens udmelding kommer som svar på en rundspørge fra den kontroversielle Fox News vært Tucker Carlson, der har spurgt flere ledende republikanere, om det er i USA's interesse at modsætte sig Rusland.

Ron DeSantis skriver til Tucker Carlson, at USA har en lang række vitale interesser, men at blive yderligere indblandet i konflikten mellem Ukraine og Rusland ikke er en af dem. (Foto: © Screenshot fra Twitter)

Og her kritiserer han Biden-regeringens "blankocheck" til Ukraine, som den amerikanske præsident har lovet at støtte, så længe det kræves.

- Vi kan ikke prioritere en intervention i en eskalerende fremmed krig over forsvaret af vores eget hjemland, lyder det endvidere fra Ron DeSantis med henvisning til migrantsituationen ved USA's sydlige grænse, beretter det politiske medie The Hill.

DeSantis er dog langt fra alene om at stille spørgsmålstegn ved den store amerikanske støtte til Ukraine.

Den amerikanske støtte daler

Tidligere i dag løftede et bredt flertal i Folketinget sløret for en fond, der skal støtte Ukraine med syv milliarder kroner. Dermed tager den danske støtte endnu et nøk opad, mens man sørger for, at Danmark har penge til at finansiere både militær- og civil støtte til det krigshærgede land.

Milliardbeløbet er iøjefaldende i en dansk kontekst, men kan virke som en dråbe i havet sammenlignet med de svimlende summer, som USA det seneste år har sendt afsted mod den ukrainske kampplads.

Mens Danmark indtil videre har brugt cirka 5 milliarder på krigen, har USA ifølge det amerikanske udenrigsministerium givet Ukraine militærstøtte til en værdi af 226 milliarder kroner, siden Rusland invaderede landet den 24. februar 2022.

Og USA vil støtte Ukraine i dets frihedskamp, så længe det er nødvendigt, har præsident Biden lovet ved flere lejligheder, men det er langt fra hele USA enig om.

Danmark har doneret en større del af sin BNP til Ukraine end blandt andre USA. Det viste en opgørelse, som Kiel Institute of the World Economy udgav i februar:

Samtidig er antallet af amerikanere, som er direkte imod støtte til Ukraine vokset fra 19 til 29 procent i samme periode.

Og Ron DeSantis er langt fra den eneste republikaner, der har udtrykt skepsis omkring Bidens lovning om fortsat støtte til Kyiv.

Flere dele af partiet har tidligere kritiseret de store pengebeløb, der sendes afsted, og i en tale tidligere på måneden sagde Donald Trump, at han kunne afslutte krigen i løbet af en dag.

Han advarede samtidig om, at USA styrede mod en ny verdenskrig.

- Hvis der ikke sker noget meget snart, får I Tredje Verdenskrig, lød det fra den tidligere præsident, der sagde, at han kunne undgå verdenskrigen "meget nemt".

Hvis krigen skal stoppes, så kan det ifølge Trump blive nødvendigt, at Ukraine opgiver territorium til Rusland.

- Jeg kunne have forhandlet. I værste tilfælde kunne jeg have lavet en aftale, hvor der kunne blive overtaget noget. Der er visse områder, der er russisk-talende, men man kunne have lavet en aftale, har Trump sagt i et interview med Fox News-værten Sean Hannitys eget radioprogram, skriver det amerikanske medie Buisness Insider.

Fox News har efterfølgende klippet den del ud, skriver Insider.

Også det politiske medie The Hill skriver, at Trump har indikeret, at han overvejede, at lade Rusland "overtage noget" for at skabe fred i Ukraine.

Ukraine vil have DeSantis på besøg, så han kan forstå invasionen

Meldingen fra DeSantis bliver modtaget med kritik fra ukrainsk side.

På det sociale medie Twitter undrer talspersonen for det ukrainske udenrigsministerium, Oleg Nikolenko, sig blandt andet over, hvordan DeSantis vælger at beskrive krigen.

- Som tidligere udsendt militærofficer i en kampzone, er vi sikre på, at guvernør Ron DeSantis kender forskellen på en "territorial stridighed" og en krig, skriver talspersonen.

I dette opslag på Twitter inviterer Oleg Nikolenko Floridas guvernør, DeSantis, til Ukraine.

Efter DeSantis' kritik af den amerikanske støtte til Ukraine, er han i dag blevet inviteret til Ukraine.

- Vi inviterer ham til Ukraine, så han kan få en bedre forståelse for Ruslands storstilede invasion, og de trusler det udgør for amerikanske interesserer, skriver Oleg Nikolenko yderligere på Twitter.