Trump roser Nordkoreas Kim Jong-un: Han har været meget hæderlig

USA’s præsident understreger, at han fortsat lægger ”maksimalt pres” på nordkoreanerne.

Ifølge USA's præsident, Donald Trump, har der været "gode diskussioner" med nordkoreanerne. (Foto: © Kevin Lamarque, Scanpix)

Det er ikke mere end små syv måneder siden, at den amerikanske præsident, Donald Trump, betegnede den nordkoreanske diktator, Kim Jong-un, som en ”raketmand på en selvmordsmission”.

Kort forinden havde han truet nordkoreanerne med ”bål og brand, som verden aldrig har set mage til før”, hvis de prøvede true amerikanerne igen.

Men i dag har tonen fået en noget anden lyd.

På et pressemøde tidligere på dagen roste den amerikanske præsident ligefrem den nordkoreanske leder, som han skal mødes med ansigt til ansigt i den nærmeste fremtid.

- Vi har haft nogle meget gode diskussioner. Kim Jong-un har virkelig været åben. Og ud fra alt det, vi har set, synes jeg, at han har været meget hæderlig, sagde Donald Trump med henvisning til de direkte samtaler, som amerikanske diplomater - heriblandt den nye udenrigsminister, Mike Pompeo - har ført med nordkoreanerne i den seneste tid.

Mødet finder sted "meget snart"

Tidligere på året gik Donald Trump til manges store overraskelse med til at mødes med Kim Jong-un.

Det bliver første gang i verdenshistorien, at en siddende amerikansk præsident skal mødes med en leder af det kommunistiske diktatur.

Og ifølge Donald Trump vil mødet finde sted ”meget snart”.

- Måske bliver det fantastisk, måske gør det ikke. Men hvis ikke det bliver retfærdigt, rimeligt og godt, vil jeg – i modsætning til tidligere administrationer – forlade forhandlingsbordet, sagde han.

- Men jeg tror, at vi har en chance for at udrette noget meget særligt, hvor vi også respekterer Nordkorea.

Ingen indrømmelser

Den amerikanske præsident understregede dog på et efterfølgende pressemøde, at USA fortsat lægger ”maksimalt pres” på nordkoreanerne, og at kravet fortsat er, at de helt skiller sig af med deres atomvåben, og at der sker en total atomafrustning.

- Jeg har ikke givet nogen indrømmelser, understregede han.

Det nordkoreanske styre meddelte i sidste uge, at det nu er slut med atomprøvesprængninger og testaffyringer af missiler, som i den seneste tid har givet panderynker i både USA og resten af verden.

- Vi har ikke længere brug for atomprøvesprængninger eller at teste affyringer af missiler med middel rækkevidde eller af interkontinentale ballistiske missiler, og på den baggrund har det nordlige atomtestanlæg afsluttet sin mission, sagde den nordkoreanske leder i sidste uge.

Samtidig vil nordkoreanerne ikke længere kræve, at de 28.500 amerikanske soldater, som lige nu befinder sig i Sydkorea, rejser hjem igen.

Det har ellers været kravet hidtil.

Den amerikanske præsident har tidligere udtalt, at det historiske møde vil finde sted i enten maj eller i begyndelsen af juni. Thailand har i dag meddelt, at de godt kan agere vært.

Donald Trump og Kim Jong-un har tidligere kæmpet om, hvem der har den største atomknap. (Foto: © DR Nyheder, DR Nyheder)