Trump sætter navn på USA's næste ambassadør i Danmark

Ambassadøren skal godkendes i Kongressen, men det ventes at være en formalitet.

Det Hvide Hus har annonceret, at præsident Donald Trump ønsker at udnævne Carla Sands til ambassadør i Danmark. Her er hun fotograferet i 2015. (Foto: © Stefanie Keenan, 2015 Stefanie Keenan)

Kiropraktor, bestyrelsesformand, skuespiller.

Det er en række af de bedrifter, der står på den kommende, amerikanske ambassadørs cv.

Hvad der ikke står på Carla Sands' cv, er politiske og diplomatiske poster.

Det er imidlertid ikke usædvanligt, at et ubeskrevet blad bliver sendt til Danmark som ambassadør, siger USA-korrespondent for DR Lillian Gjerulf Kretz.

- Det er en post, man ofte giver til en person, som USA's præsident synes har gjort en særlig indsats under valgkampen, og sådan er det også med Carla Sands, siger hun.

Lillian Gjerulf Kretz forklarer, at amerikanerne ikke betragter ambassadørposten i Danmark som en tung post som eksempelvis ambassadørposten i Rusland, der ville være mere risikabel at besætte med en diplomatisk novice.

Blå bog:

  • Blev under valgkampen i 2016 en del af det hold, der rådgav Donald Trump om økonomi.

  • Har siden 2015 været bestyrelsesformand for sin nu afdøde mands store ejendomsmæglerfirma Vintage Capital Group i Los Angeles.

  • Har haft en række bestyrelsesposter inden for kunst, kultur og musik.

  • Er uddannet og har arbejdet som kiropraktor.

  • Har haft forskellige roller i tv-serier, herunder som Alex Simpson i ni afsnit af 'Glamour' i 1987.

  • Hun har også spillet med i fantasyfilmen 'Deathstalker and the warriors from hell' fra 1988, hvor hun havde en hovedrolle.

Trofast Trump-støtte

Carla Sands fra Californien skal efter planen afløse den yderst udadvendte Rufus Gifford som ambassadør i Danmark. Han havde sidste dag på jobbet i januar, og siden har posten været ubesat.

Præsident Donald Trumps udvalgte skal dog godkendes i Kongressen, før hun officielt kan kalde sig ambassadør i Danmark. Ifølge Lillian Gjerulf Kretz vil det dog formentlig blive en formalitet, da Republikanerne har flertal i begge Kongressens kamre.

Det er endnu svært at sætte ret mange ord på, hvilken type ambassadør vi kan forvente at se flytte ind i Villa Rydhave i Charlottenlund og på ambassaden på Østerbro i København.

- Men hun er udnævnt, fordi hun er en trofast Donald Trump-støtte, og derfor kan vi nok forvente, at hun loyalt vil bakke op om hans politik, siger Lillian Gjerulf Kretz.