Trump sætter rekord: En tredjedel af Trumps ansatte er skiftet ud i løbet af første år

Trump er den præsident i nyere tid, der har skiftet flest ansatte i Det Hvide Hus ud i løbet af det første år som præsident, viser en optælling i Wall Street Journal.

Inden præsident Donald Trumps første sommer som præsident var ovre, havde præsidenten skiftet sin stabschef, nationale sikkerhedsrådgiver, pressetalsmand og to kommunikationsdirektører ud.

Og det er blot nogle af de højtstående embedsfolk i Det Hvide Hus, der i løbet af året enten har trukket sig, er blevet fyret eller er flyttet til en anden stilling.

Ifølge en opgørelse i The Wall Street Journal er omtrent en tredjedel af Trumps topembedsmænd i Det Hvide Hus blevet skiftet ud i løbet af det første år, han har siddet på posten som præsident.

Det er ny rekord. I løbet af de sidste 40 år har det ellers været Ronald Reagan, der i 1981 satte rekord, da han skiftede 17 procent af sin stab ud i løbet af det første år.

To personer på dette billede er tilbage i Det Hvide Hus i dag, og det er Trump selv og vicepræsident Mike Pence. De øvrige personer er forhenværende sikkerhedsrådgiver Flynn, chefstrateg Bannon, stabschef Priebus og pressetalsmand Spicer, der alle har forladt Det Hvide Hus. (Foto: JONATHAN ERNST © Scanpix)

Ifølge lektor ved Center for Amerikanske Studier på Syddansk Universitet Niels Bjerre-Poulsen er der flere årsager til, at der har været en større udskiftning af folk omkring Trump, end der har været ved tidligere præsidenter.

- Mange af de folk, som Trump havde med sig under valgkampen, regnede ganske enkelt ikke med, at han ville vinde valget, siger han og uddyber:

- De var utraditionelle valg og måske ikke kvalificerede til det arbejde, de skulle udføre. En del af dem blev så fanget på det forkerte ben, da Trump rent faktisk vandt valget. Nogle af dem havde gjort ting både under og før valgkampen, som så kom tilbage og ramte dem bagefter.

Trumps personlighed spiller ind

Men en af de helt andre væsentlig årsager er også Donald Trump som person, da han kræver en helt særlig form for loyalitet fra de folk omkring ham, fortæller Niels Bjerre-Poulsen.

- Det har sat mange folk i Det Hvide Hus og i ministerierne i en meget svær situation. At han måske bad om ting, som de skulle ud og stå på mål for.

Der har Trumps pressetalsmand eksempelvis stået for skud, siger lektoren.

- Vi har blandt andet set hans talsmand Sean Spicer, som skulle ud og forklare noget præsidenten havde sagt, der åbenlyst var usandt. Og det har slidt et par pressetalsfolk op og i virkeligheden på mange måder ødelagt deres karriere og fremtid i politik.

Lektor: Alt ved Trump er utraditionelt

Tre højtplacerede presse- og kommunikationsfolk har forladt Det Hvide Hus. Det er tidligere pressetalsmand Sean Spicer, Trumps første kommunikationsdirektør Mike Dubke og efterfølgende Anthony Scaramucci, der kun sad som kommunikationsdirektør i 11 dage.

En anden årsag kan være, at Trump har sine familiemedlemmer tæt på sig. De ansatte der ikke har syntes, at det var passende at bringe familien ind i inderkredsen har måtte trække sig eller se sig selv blive sat af posten, påpeger Niels Bjerre-Poulsen.

- Alt er utraditionelt omkring den måde, han har hyret folk på, dem han stoler på og lytter til - samt kvaliteten af de folk, som var rådgivere under valgkampen og senere blev trukket med ind i Det Hvide Hus efterfølgende.

Se, nogle af dem, der har forladt Det Hvide Hus i løbet af året i videoen øverst i artiklen.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter