Trump sammenligner Rusland-undersøgelse med kommunistjagt

I en serie tweets sammenligner USA's præsident Ruslands-undersøgelsen med Joseph McCarthy.

Donald Trump ved et vælgermøde i Ohio for to uger siden. (Foto: John Minchillo © Scanpix)

Den amerikanske senator, Joseph McCarthy, var berømt og berygtet for sin utrættelige jagt på kommunister i 1950'ernes USA.

Hundredevis af amerikanere blev efterforsket, beskyldt for at være kommunister og for at i ledtog med Sovjetunionen. Og netop den tidligere senator McCarthy fremhæver Donald Trump i en række tweets søndag morgen lokal tid.

Senatorens metoder er nemlig det rene vand i forhold til det, den særlige anklager Robert Mueller og hans hold er i færd med, hævder præsidenten.

- Kig på afdøde Jospeh McCarthy, fordi vi er nu inde i en tid, hvor Mueller og hans bande får Joseph McCarthy til at ligne en baby. Det er en manipuleret heksejagt, skriver præsidenten.

Han henviser til den igangværende undersøgelsen af, om Rusland forsøgte at påvirke den amerikanske præsidentvalgkamp i 2016, og om russernes eventuelle kontakt til Donald Trumps valgkampagne.

JOSEPH McCARTHY. SENATOR I USA. (Foto: ukendt © Scanpix)

Til tv-stationen CNN fremhæver den tidligere CIA-direktør, Michael Hayden, at der er en vis ironi forbundet med præsidentens tweets.

- Joe McCarthy var en demagog. I over et år har vi stort set ikke hørt et eneste offenligt pip fra Robert Mueller. Og så er jeg nødt til at tilføje, at McCarthy's advokat, Roy Cohn, blev Donald Trumps personlige advokat og mentor gennem årtier, siger Michael Hayden.

I sine mange tweets bruger Donald Trump igen udtrykket "heksejagt" om den Ruslands- undersøgelsen, som blev sat i gang i maj sidste år og som er ledet af særlige anklager Robert Mueller.

Juridisk rådgiver er omdrejningspunkt

De mange tweets refererer en artikel bragt i avisen The New York Times.

Ifølge avisen har en af præsidentens juridiske rådgivere, Don McGahn, indvilliget i at lade sig interviewe og videregivet mange informationer til Mueller og hans hold.

Juridisk rådgiver, Don McGahn, ses her bag Donald Trump til et møde i Det Hvide Hus i Washington. (Foto: JONATHAN ERNST © Scanpix)

Informationer, som efterforskerne ifølge avisen ikke ellers villet kunne få fat i, og som refererer detaljer fra nogle af præsidentens samtaler med sine juridiske rådgivere.

Blandt andet omkring fyringen af den tidligere FBI-direktør, James Comey, og præsidentens forsøg på at få justitsminister Jeff Sessions til at overvåge Ruslands-undersøgelsen.

Men ifølge Donald Trump er Don McGahns samarbejde sket med hans godkendelse.

- Jeg har tilladt rådgiver i Det Hvide Hus, Don McGahn, og andre stabspersoner, som der måtte være ønske om, at samarbejde med den særlige undersøger. Ligesom vi velvilligt har overgivet mere end en million dokumenter. Vi er historisk set den mest transparente administration. Der er ingen hemmelig aftale. Ingen hindring af rettens gang. Heksejagt, skriver præsidenten.

I flere af sine tweets beskylder han igen den særlige anklager Robert Mueller for at være i en interessekonflikt og kritiserer reporterne på avisen The New York Times for at skrive mod bedre vidende.

Avisen har selv sendt et tweet ud, hvor den giver fuld opbakning til de to "Pulitzer -pris vindende journalister", som har skrevet artiklen.

Facebook
Twitter