Trump: Saudisk kronprins kan 'meget vel' have kendt til drab

USA skal forblive "standhaftig" partner med Saudi-Arabien.

Donald Trump fastholder partnerskab med Saudi-Arabien, uanset at den kronprins Mohammed bin Salman "meget vel" kan have kendt til drabet på journalisten Jamal Khashoggi. (Foto: JONATHAN ERNST © Scanpix)

Det er ikke usandsynligt, at den saudiske kronprins Mohammed bin Salman var involveret i planerne om at dræbe den saudiarabiske journalist Jamal Khashoggi.

Det ændrer dog ikke på, at USA vil holde fast i sit nære forhold til Saudi-Arabien også fremover.

Det er bundlinjen i en længere udtalelse fra præsident Donald Trump, som er blevet lagt på Det Hvide Hus' hjemmeside til aften, hvor han blandt andet henviser til, at Saudi-Arabien opfattede journalisten som en "fjende af staten".

- Vores efterretningstjenester fortsætter med at vurdere al information, men det kan meget vel være, at kronprinsen havde kendskab til denne tragiske begivenhed - måske havde han og måske havde han ikke, lyder det fra Trump.

- Vi kommer måske aldrig til at kende alle fakta vedrørende drabet på Jamal Khashoggi. Uanset hvad, er det Saudi-Arabien vi har et forhold til, udtaler præsidenten.

CIA-rapport er klar

Meldingen fra USA's øverste kommer, imens verden venter på at få indblik i en rapport fra CIA, hvor efterretningstjenesten kommer med sin vurdering af, om kronprinsen var direkte involveret i mordet.

Præsident Trump blev ifølge Det Hvide Hus briefet om rapportens indhold i weekenden, men endnu står det ikke klart, om den bliver offentliggjort.

Ifølge ubekræftede læk om rapportens indhold, vurderer CIA, at det er meget sandsynligt, at kronprinsen beordrede drabet på journalisten. Men tjenesten råder ikke over klare beviser.

Uanset hvad der er op eller ned, medfører Khashoggi-sagen dog ikke, at USA ændrer sin politik over for Saudi-Arabien, fastslår Donald Trump i sin udtalelse.

Til det er landet for værdifuld en allieret, blandt andet fordi det står sammen med USA i kampen mod det iranske styres indflydelse i regionen, lyder det.

Nationale interesser er vigtigst

Han tilføjer, at USA vil forblive en "standhaftig" partner med Saudi-Arabien, ikke kun for egen skyld, men for Israels og andre partnere i regionens.

Trump henviser samtidig til de løfter, han fik med hjem fra kronprinsen på sin rejse til landet i 2017 om investeringer i, og import fra, USA for flere hundrede milliarder dollars.

110 milliarder af dem ville Saudi-Arabien bruge på våben, omend det endnu ikke har udmøntet sig i handel for mere end 15 milliarder dollars, ifølge officielle tal.

I sidste ende handler det om at sikre USA's nationale interesser, melder den amerikanske præsident.

- Hvis vi tåbeligt annullerer disse kontrakter, ville Rusland og Kina være de enorme begunstigede - og være meget glade for al denne nyerhvervede forretning. Det ville være en vidunderlig gave til dem direkte fra USA, skriver Trump.