'Trump-sejr svarer til at Yahya Hassan bliver Dansk Folkepartis statsministerkandidat'

Hvis Donald Trump vinder det republikanske partis nominering, vil han være en særdeles utraditionel kandidat, mener eksperter.

Når amerikanerne i aften og nat, dansk tid, går til valg til den såkaldte Super Tuesday, er der sandsynligvis millioner af republikanske vælgere, der vil sætte kryds ved Donald Trump.

Men hvis Trump ender med at blive Republikanernes præsidentkandidat, vil det være en kandidat, der skiller sig så meget ud, at der slet ikke er en historisk parallel til ham i hele nationens historie, mener to eksperter.

- Hvis man ser historisk på det, kan man finde træk, der minder om Trump. Men man kan ikke finde nogen, der ligner ham, siger Niels Bjerre-Poulsen, lektor på Center for Amerikanske Studier på SDU.

Også Peter Kurrild-Klitgaard, der er professor i statskundskab ved Københavns Universitet, mener aldrig, der er set en så atypisk kandidat. Trump har skiftet mening utallige gange, og er på mange områder svær at blive klog på politisk:

- Han har undsagt alle ledere af det republikanske parti, han har støttet Obama og Clinton, og har på punkt efter punkt taget præcis de modsatte synspunkter af, hvad partiet normalt står for.

- Det svarer til, at Yahya Hassan bliver Dansk Folkepartis statsministerkandidat, siger han.

Se analysen i videoen over artiklen.

DR2 dækker Super Tuesday hele natten og morgenen. Hør lidt om korrespondent Johannes Langkildes planer herunder.

langkilde_lives_drdk