Trump siger farvel til chefstrateg Bannon med et tweet: Det var stort!

En epoke i Trumps præsidentembede er slut, lyder Steve Bannons afskedssalut.

USA's præsident Donald Trump taler med sin chefstrateg Steve Bannon i januar. Nu er Bannon fortid i Det Hvide Hus. (Foto: Carlos Barria © Scanpix)

Sent i går dansk tid oplyste en talsmand for Det Hvide Hus, at Donald Trumps chefstrateg, Steve Bannon træder tilbage som rådgiver for præsidenten.

Nu kommer så Trumps eget officielle farvel til sin fyrede rådgiver, der var en af nøglepersonerne bag udformningen af Trumps 'Make America Great'-kampagne.

- Jeg vil gerne takke Steve Bannon for indsatsen. Han kom til min kampagne i valgkampen mod 'Korrupte' Hillary Clinton - det var stort! Tak S, skriver Donald Trump på Twitter.

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/898870621584596993

Steve Bannon, der tidligere var chefredaktør for den stærkt højreorienterede nyhedsblog Breibart News, tilhører den mere nationalistiske fløj af rådgiverne i Trumps administration. Efter optøjerne i Charlottesville, hvor en blev dræbt og flere såret, har Trump været under pres for at tage afstand fra højreekstremisme.

Bannon: Præsidentembedet er ovre

Flere amerikanske medier skriver, at fyringen er et tegn på, at Trumps nye stabschef John F. Kelly, har præsidentens opbakning til rydde op blandt rådgiverne og slå hårdt ned på fløjkrigene i Det Hvide Hus.

Steve Bannon selv siger til The Weekly Standard, at "det Trump-præsidentembede, som vi kæmpede for og vandt, er ovre":

- Vi har stadig en kæmpe bevægelse, og vi vil skabe noget med Trump i Det Hvide Hus. Men dette præsidentembede er ovre. Det vil blive noget andet, sagde han.

Han sagde også, at beslutningen om at forlade staben var hans egen, da han mener, at han har fuldført sin opgave, nemlig at bekæmpe de traditionelle magthavere i det republikanske parti.

Fredag efter afskeden med Det Hvide Hus tog Bannon direkte til redaktionsmøde Breibart News, hvor han fremover skal være bestyrelsesformand, og dermed stadig have stor magt til at påvirke meningsdannelsen på højrefløjen.

Kommentatorerne på Breibart tolker allerede Bannons exit, som Donald Trumps forsøg på at redde sit eget skind på bekostning af de politiske visioner.

- Steve Bannon personificerede Trumps dagsorden, skriver Joel Pollak i en kommentar:

- Med Bannon ude er der ingen garanti for, at Trump vil holde sig til planen.

Jubel på børsen

Nyheden om Steve Bannons fyring i går udløste til gengæld ifølge tv-stationen CNBC jubelråb på børsen i New York, og efterfølgende steg aktierne.

https://twitter.com/SteveKopack/status/898596059206701057

Kort efter Bannons fyring skrev analytikere fra investeringsbaken JP Morgan i en briefing til sine kunder, at Bannons exit er en sejr for mere traditionelle økonomiske rådgivere i Det Hvide Hus, skriver BBC.

Steve Bannon sagde nemlig onsdag i et interview med The American Prospect, at USA er i en økonomisk krig med Kina, og at hårde handelsrestriktioner er nødvendige:

- For mig er den økonomiske krig med Kina alt. Vi bliver nødt til at være manisk fokuserede på den. Hvis vi fortsætter med at tabe, er vi fem år - højest ti - fra at ramme et punkt, hvor vi aldrig kommer os, sagde han.