Trump skifter forklaring: Soleimanis grumme fortid var grund nok til at slå ham ihjel

USA har fortsat ikke fremlagt konkrete beviser for, at Iran ville angribe fire ambassader.

USA's præsident, Donald Trump, forsvarer droneangrebet på den iranske general, Soleimani, som han godkendte som præsident. (Foto: Kevin C. Cox © Scanpix)

USA's præsident, Donald Trump, kommer nu med en ny årsag til, hvorfor den iranske general Qassam Soleimani skulle likvideres af en amerikansk drone den 3. januar.

Fredag mente Trump, at Iran var i gang med at planlægge angreb på fire amerikanske ambassader i Mellemøsten, hvilket USA's forsvarsminister, Mark Esper, søndag sagde, at han ikke havde set noget bevis for.

Men det er også lige meget, om der er beviser for et nærtforestående angreb mod USA eller ej, skriver Donald Trump på Twitter:

- Der er underordnet på grund af hans forfærdelige fortid, skriver Trump om Soleimani, der stadig mener at en trussel var "overhængende".

Trump forsøger med tweetet at forsvare likvideringen af Soleimani, siger DR's USA-korrespondent i Washington, Lillian Gjerulf Kretz:

- Rent juridisk er forklaringen, at der er tale om selvforsvar, altså at USA med likvideringen beskyttede amerikanske liv og interesser.

Mens Republikanerne i Kongressen i store træk bakker op om Trump, er Demokraterne kritiske over for præsidentens motiver. Den demokratiske ledelse har kritiseret Trump for ikke at holde dem informeret angrebet, som de mener risikerer at forværre situationen i regionen.

Der bliver dog næppe fremlagt nogen konkrete beviser, der viser et forestående angreb mod amerikanske mål planlagt af Soleimani, vurderer Lillian Gjerulf Kretz.

- Det, tror jeg, er meget usandsynligt. Regeringen vil kunne sige, at de beviser, der findes, er hemmeligtstemplede og for følsomme til at blive lagt frem offentligt.

Trump afviser skiftende forklaringer

Trumps regering er blevet beskyldt for at give skiftende forklaringer på, hvorfor USA dræbte Soleimani.

- Jeg synes ikke, at regeringen har været ærlig over for Kongressen, sagde Demokraternes leder i Repræsentanternes Hus, Nancy Pelosi, til ABC News søndag om Trumps forklaringer.

Mandag sagde USA's justitsminister, William Barr, at likvideringen af Soleimani blandt andet skulle "afskrække" Iran fra at foretage nye angreb, for eksempel på olieskibe i Hormuzstrædet.

- Vores evne til at afskrække mod angreb er tydeligvis væk, sagde Barr på et pressemøde mandag, ifølge AP.

- Præsident Trump og os i hans nationale sikkerhedsteam genskaber afstrækkelsen - reel afskrækkelse - hos den Islamiske Republik (Iran, red.).

USA's justitsmininster, William Barr, forsvarer angrebet på den iranske general Soleimani. (Foto: ANDREW CABALLERO-REYNOLDS © Scanpix)

Trump selv afviste, at der er slingrekurs i hans forklaringer, da han mandag blev spurgt ind hvilke efterretninger, der viser at fire ambassader var truet af Iran.

- Det har været totalt konsekvent. Her er hvad der har været konsekvent: Vi dræbte Soleimani, forklarede Trump.

Amerikanere mere utrygge

En måling fra USA TODAY/Ipsos viser, at 42 procent af de adspurgte amerikanere støtter angrebet på Soleimani, mens 33 procent er imod. Omkring to-tredjedele siger dog samtidig, at de føler sig mere utrygge efter likvideringen.

- Mange troede, at USA og Iran var på randen af krig, da USA likviderede Soleimani. Det var en handling, der let kunne tolkes som en krigserklæring. Soleimani var Irans militære strateg og et højtrangeret medlem af det iranske præstestyre, forklarer USA-korrespondent Lillian Gjerulf Kretz.

Qassam Soleimani var leder af Quds-elitestyrken i Irans Revolutionsgarde, og hans arbejde bestod i at lede og sponsorere mange pro-iranske shia-muslimske militser i Mellemøsten, blandet andet i Libanon og Yemen.

Ifølge iagttagere var Soleimani den anden mest magtfulde mand i Iran, kun overgået af den øverste religiøse leder, ayatollah Khamenei.