Trump skifter tone: Coronakrise vil vare i månedsvis og kan sende USA i recession

Det Hvide Hus har udsendt mere vidtgående tiltag for at bremse virusudbrud.

Det var en markant forandret Donald Trump, som i går trådte frem på tv for at orientere amerikanerne om udbruddet af coronavirus i USA.

Præsidenten har fået hård kritik for at bagatellisere situationen, selvom USA's kurve over antal smittede følger dem, man tidligere har set blandt de hårdest ramte lande på kloden uden for Kina: Italien, Iran og Sydkorea.

Trumps tone bliver nu af amerikanske medier beskrevet som "dyster". Præsidenten sagde, at coronaudbruddet først vil toppe i sommermånederne. Han erkendte samtidig, at krisen kan sende den amerikanske økonomi i recession.

Det Hvide Hus annoncerede en stribe nye anbefalinger, der gælder i foreløbig 15 dage, og som skal bremse spredningen af coronavirus:

  • Man bør ikke samle sig i grupper på over ti personer.

  • Børn bør undervises i eget hjem.

  • Man bør undgå at rejse og lade være med at tage ud for at spise eller drikke.

Ikke lukket ned

Trump sagde, at han ikke overvejer at lukke USA ned, sådan som andre lande - især i Europa - har gjort.

Præsidenten oplyser dog, at udgangsforbud kan komme på tale i særlige områder.

Deborah Birx, der er udpeget coronavirus-koordinator i Det Hvide Hus, bad på samme pressemøde amerikanerne om at følge de nye anbefalinger.

- Hvis alle i USA gør, hvad vi beder om over de næste 15 dage, vil vi se en dramatisk forskel, sagde hun.

Primærvalg udsat

Udbruddet af coronavirus har fået Ohio til at udsætte Demokraternes primærvalg, der skulle være afviklet i staten i dag.

Guvernøren i Ohio, Mike DeWine, oplyser, at direktøren for sundhedsmyndighederne i Ohio, Amy Acton, vil beordre valgstederne lukket som følge af en sundhedskrise.

- At afholde et valg i morgen ville tvinge valgmedarbejdere og vælgere i en uacceptabel risiko for at blive smittet med coronavirusset, skriver Mike DeWine.

Så sent som i går var der åbent for brevstemmer ved primærvalget i Ohio. (Foto: AARON JOSEFCZYK © Scanpix)

Udsættelsen sker, blot få timer efter at guvernøren fik afvist en anmodning om at udskyde primærvalget ved en domstol.

Det er første gang siden terrorangrebet mod USA 11. september 2001, at en større valghandling er blevet udsat, skriver nyhedsbureauet AP.

Efter planen er der også primærvalg i staterne Florida, Illinois og Arizona i dag. Disse valg ser foreløbig ud til at blive gennemført.

Facebook
Twitter