Trump støtter Roy Moore og sender telefonbesked til vælgere

Der er tæt løb mellem demokraten Doug Jones og republikaneren Roy Moore, der er anklaget for seksuelle overgreb.

Donald Trump støttede oprindeligt Roy Moores modkandidat i Alabama, men sender nu en telefonbesked ud til vælgere i Alabama for at få dem til at stemme på netop Roy Moore. (Foto: JONATHAN BACHMAN © Scanpix)

- Roy er en konservativ, som vil hjælpe mig med at få det her land tilbage på rette kurs. Hvis Alabama vælger en demokrat, vil alt det, vi har opnået blive stoppet.

Sådan lyder Donald Trumps telefonbesked til vælgerne i Alabama, der i dag skal stemme om, den yderst konservative republikaner Roy Moore eller demokraten Doug Jones skal være delstatens repræsentant i det amerikanske senat.

Løbet mellem de to er tæt, forlyder det.

Republikanerne har siddet på posten de sidste 25 år, men valgkampen kompliceres for deres vedkommende af beskyldninger mod kandidaten Roy Moore. Han beskyldes for at have forulempet adskillige teenagepiger seksuelt.

Hvis Republikanerne taber delstatsvalget, vil deres flertal i senatet lyde på blot 51 repræsentanter mod demokraternes 49.

- Hvis Demokraterne vinder i Alabama, har Republikanerne pludselig kun et spinkelt flertal i Senatet. Så kan det blive endnu sværere for Donald Trump at få sine valgløfter igennem i et senat, hvor enkelte republikanske senatorer, som eksempelvis John McCain, tidligere har vist, at de er klar til at gå imod præsidenten, lyder det fra DR's USA-korrespondent Lillian Gjerulf Kretz.

Demokraterne ser chance

Dagens delstatsvalg bliver set som startskuddet til næste års delstatsvalg. Også derfor bliver valget fulgt tæt i Washington, hvor Demokraterne øjner en chance.

- Demokraterne ser nu pludselig en chance for at tilbageerobre et flertal i Senatet, noget der så meget svært ud, før den republikanske kandidat i Alabama hed Roy Moore, forklarer Lillian Gjerulf Kretz.

Roy Moores kontroversielle holdninger

Den republikanske kandidat i Alabama, Roy Moore, vækker ikke kun opsigt på grund af beskyldningerne om seksuelle overgreb.

En række af hans synspunkter betragtes ligeledes som kontroversielle.

- Han er fanatisk abortmodstander, han er imod en lang række rettigheder til homoseksuelle, og han er citeret for at sige, at USA var stort, dengang slaveri var tilladt, fortæller Lillian Gjerulf Kretz.

Flere republikanere har taget afstand fra Roy Moore. Donald Trump støttede da også oprindeligt en anden republikansk kandidat i Alabama, men har nu sat alt ind på at støtte Roy Moore, så Republikanernes flertal i Senatet ikke reduceres.

Valgresultatet løber ind i nat dansk tid. Midtvejsvalget finder sted i november 2018.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk