Trump-støtter vil ha’ den mur: 'Man må være klar til at ofre noget - også lønnen'

800.000 offentlige ansatte får stadig ikke løn i USA - men Trumps kernevælgere står bag ham, selv om de nu selv bliver ramt økonomisk.

Burgerbøfferne syder på den store stegeplade. Cafeejer Marilyn Plum hælder sød iste op til to stamgæster i den lille by Parkersburg. Her i staten West Virginia vandt Donald Trump stort over Hillary Clinton til præsidentvalget i 2016.

- Jeg vil ha’ en mur. Og står 100 procent bag præsidenten. Vi vil ikke have flere illegale indvandrere ind i landet, fortæller Marilyn Plum.

Her i byen, hvor der bor lidt over 30.000, er 94 procent af befolkningen hvide. Konflikten, der nu har holdt en fjerdedel af USA's statsapparat lukket i 28 dage, rammer hårdt her. Staten er byens næststørste arbejdsgiver, og mange står derfor uden løn. Området hører til blandt USA's fattigste. Langt de fleste lever uden opsparing - fra lønudbetaling til lønudbetaling.

En mur er det hele værd

Steven Plum, der er pensioneret politimand, er som de fleste, der er på besøg i cafeen, dødtrætte af Washington. Trætte af begge partier. Men de står bag præsident Trump og er indstillet på, at kampen for en mur kan komme til at gøre ondt.

- Hvis noget er vigtigt, hvis man virkelig tror på noget, som jeg tror på muren, så må man være klar til at ofre noget. Som sin lønseddel, siger han.

De seneste meningsmålinger viser, at 53 procent af amerikanerne mener, at præsident Trump og republikanerne er skyld i konflikten, mens 29 procent peger på demokraterne.

Præsident Trump nægter at underskrive finansloven, før demokraterne i Kongressen bevilliger omkring 37 milliarder kroner til en grænsemur mod Mexico. Alle forhandlinger er strandet indtil videre. Og situationen er fastlåst.

Trump og Pelosis slagsmål

Kampen om den offentlige mening kører på højtryk i medierne.

Præsidenten og Demokraternes leder i Repræsentanternes hus, Nancy Pelosi, forsøger at lave benspænd og presse modparten. Nancy Pelosi har bedt præsidenten udskyde 'state of the union', den årlige tale til nationen, som præsidenten bliver inviteret til at holde i Kongressen om nationens tilstand.

Præsidenten har svaret igen og sagt, at Pelosis planlagte rejse til blandt andet Egypten og Afghanistan i et amerikansk militærfly må udskydes, til en aftale er på plads, men at hun er velkommen til at tage et rutefly.

Demokraternes leder i Repræsentanternes Hus, Nancy Pelosi, og præsident Donald Trump. (Foto: Saul LOEB © Scanpix)

Vi vil ikke have de illegale

I Parkersburg nikker alle i cafeen, da Marilyn siger, at den her konflikt nok var hurtigere overstået, hvis det var kongresmedlemmernes levebrød, der var ramt.

De så for nyligt præsidentens tale i bedste sendetid, hvor han i små 10 minutter tegnede et meget dystert billedet af situationen ved grænsen mod Mexico. En tale, som bestod af overdrivelser og faktuelle fejl, men som vakte genlyd hos mange i Parkersburg.

Selvom statistikken viser, at antallet af illegale immigranter, der forsøger at trænge ind i USA, over en årrække har været faldende, så føles det anderledes her.

- Jeg ved godt, at mange af dem, der strømmer herop, flygter fra ekstrem fattigdom. Men vi kan ikke redde hele verdenen, vi må tage os af vores egne først, siger Steven Plum.

Matt Blume (t.v.) og Stephen Plum (t.h.) er blandt de borgere i Parkersburg, der bakker op om en mur mod Mexico. (Foto: Jacob Albert Lorenzen © DR Nyheder)

Til spørgsmålet om, hvorfor de vil have en mur tusindvis af kilometer væk i en by, hvor der stort set kun bor hvide, forklarer den lokale tømrer, Matt Blume:

- Så skulle du komme om sommeren. Se, hvem det er, der går og slår græsplænerne eller plukker frugt. De illegale kommer vandrende hertil.

Her har de en opfattelse af, at illegale indvandrere høster et hav af offentlige ydelser, som du som illegal ikke har ret til. Og glider af på spørgsmålet om, de illegale stadig ville komme, hvis folk i området lod være med at hyre illegal arbejdskraft.

Her er de enige med præsidenten og tror, at muren ville løse mange af USA's og byens problemer, når det gælder stofmisbrug, arbejdsløshed og kriminalitet.

Corner Café i Parkersburg. (Foto: Jacob Albert Lorenzen © DR Nyheder)

Dåsemad til offentligt ansatte

I den anden ende af byen er man i gang med at stable dåsemad i St. Patrick kirkens baglokale. Her har kirken travlt med at indsamle doneret mad, som bliver delt gratis ud.

- Vi kan se, at den her konflikt for alvor begynder at gøre ondt, særligt hos familier med børn. Det her er et meget konservativt område, og mange må sluge deres stolthed og komme og bede om hjælp, siger Shauna Hyde, som arbejder i kirken.

Eric Engle, som er offentligt ansat og en del af den lokale fagforening, er på besøg for at høre, hvor mange kirken kan hjælpe i den kommende tid.

- Det her er grotesk. Skal offentligt ansatte nu også blive en del af den fattigdomsstatistik, som i forvejen er høj her i West Virginia?, spørger han.

Trump har taget USA som gidsel

Eric og Shauna er som demokrater i mindretal i byen og bebrejder begge præsidenten for nedlukningen.

- Han har taget hele nationen som gidsel for at få sin vilje, siger Shauna.

Og de er vrede på de republikanske politikere, inklusiv deres egen senator fra staten. Før jul blev begge partier i kongressen enige om et budget, der ville holde staten åben til og med februar, mens forhandlingerne kunne fortsætte. Men Trump nægtede at skrive under, før muren kom med i aftalen.

- De tør ikke udfordre præsidenten. Men det skal de. De skal huske, hvem der stemte dem ind. Det er vælgerne, der er fanget i det her, og som ikke længere kan få hverdagen til at hænge sammen, siger Eric Engle.

Han opfordrer alle offentligt ansatte til at chikanere de folkevalgte ved dagligt at ringe, maile og møde op på politikernes kontorer.

- Det her ser jo endeløst ud lige nu. Politikerne skal presses, så de presser præsidenten. Det her skal stoppe, ellers ved jeg ikke, hvordan familier herude skal klare sig.

Præsidenten skal stå fast

På cafeen mener man, at begge sider bør give sig lidt. Men ikke når det gælder muren.

Her skal præsidenten stå fast. Eller erklære en national nødsituation, så præsidenten får adgang til militæret og midler, så han kan sætte byggeriet af en mur i gang.

- Jeg synes virkelig, præsidenten har ret. Hvad vil der ikke ske, hvis vi bare bliver ved med at få en masse mennesker ind over grænsen. Det ender galt, siger Marilyn Plum bekymret.

Præsidenten forventes i aften i en tv-transmitteret tale at fremsætte et nyt forslag til demokraterne om en budgetaftale. Han vil dog ifølge amerikanske medier ikke slække på kravet til finansiering af muren, men vil derimod forsøge at gøre andre indrømmelser.

Det bliver i så fald tredje tilbud til Demokraterne, siden nedlukningen trådte i kraft i december. Demokraterne afviser fortsat en fuld finansering af muren.

Facebook
Twitter