Trump takker Kim for jordiske rester af faldne soldater: 'Det bliver et stort øjeblik'

65 år efter Koreakrigens afslutning kommer resterne af 229 faldne amerikanske soldater til USA.

55 kasser med de jordiske rester af 229 døde amerikanske soldater ankommer til Sydkorea. (Foto: pool © Scanpix)

De jordiske rester af de amerikanske soldater, der faldt på den nordkoreanske side under Koreakrigen, er nu på vej tilbage til USA.

Det bekræfter den amerikanske præsident, Donald Trump, på Twitter.

- Det bliver et stort øjeblik for så mange familier efter alle disse år. Tak, Kim Jong-un, skriver præsidenten med henvisning til den nordkoreanske leder.

Det var nemlig under deres historiske topmøde i juni, at det blev besluttet, at Nordkorea ville udlevere de jordiske rester af soldaterne til amerikanerne.

Det skete som en del af deres aftale om at atomafruste Den Koreanske Halvø, og overdragelsen er ifølge nyhedsbureauet Reuters det første konkrete skridt fra nordkoreansk side til at føre aftalen ud i livet.

Hjemsendelsesceremoni på onsdag

Ifølge FN har det nordkoreanske styre overdraget i alt 55 kasser med det, man formoder, er jordiske rester af faldne soldater, til amerikanerne.

Og selve overdragelsesceremonien fandt sted på en flyveplads i byen Wonsan, der ligger i den nordøstlige del af Nordkorea.

Kasserne, der var indhyllet i FN-flag, blev efterfølgende fløjet i et amerikansk transportfly til Osan-luftbasen, der ligger tæt på den sydkoreanske hovedstad, Seoul.

Flere end 36.000 amerikanske soldater mistede livet under Koreakrigen. (Foto: pool © Scanpix)

Her blev de modtaget af uniformsklædte soldater med hvide handsker, og ifølge Det Hvide Hus vil der blive afholdt en formel hjemsendelsesceremoni på onsdag i næste uge, hvorefter de endeligt vil blive sendt tilbage til USA.

Koreakrigen varede fra 1950 til 1953.

Her kæmpede USA sammen med Sydkorea mod Nordkorea, Kina og Sovjetunionen, og flere end 36.000 amerikanske soldater mistede livet i krigen, som formelt set aldrig er blevet afsluttet.

Op mod 7.700 amerikanske soldater fra Koreakrigen er der ifølge Ritzau fortsat ikke gjort rede for. 5.300 af disse forsvandt i Nordkorea.

Fra 1996 til 2005 gennemførte USA og Nordkorea i fællesskab 33 bjærgningsoperationer, hvor de indsamlede resterne fra i alt 229 faldne amerikanere.

Indtil topmødet i juni blev bestræbelserne på at finde og returnere amerikanske soldater sat i bero på grund af Nordkoreas udvikling af atomvåben.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter