Trump talte dunder mod det iranske styre: I er et korrupt diktatur

Verden bør isolere Iran, lød opfordringen fra den amerikanske præsident under sin FN-tale.

Alverdens lande bør gøre som USA og isolere det iranske styre, indtil det stopper sin ”aggressive fremfærd” i lande som Syrien og Yemen.

Det var budskabet fra den amerikanske præsident, Donald Trump, da han her til eftermiddag dansk tid talte til FN’s generalforsamling i New York.

- Irans ledere sår kaos, død og ødelæggelse, lød det fra den amerikanske præsident, der samtidig betegnede styret som ”et korrupt diktatur”.

- De respekterer hverken deres naboer, grænser eller andre landes suverænitet. I stedet plyndrer lederne landets ressourcer for at berige dem selv og sprede kaos i Mellemøsten og resten af verden, sagde han.

Hele verden fulgte med, da Donald Trump talte for kort tid siden. (Foto: CAITLIN OCHS © Scanpix)

Talen var den første, efter at han tidligere på året valgte at trække USA fra den atomaftale med Iran, som hans forgænger, Barack Obama, var med til at forhandle på plads med det iranske styre.

Dengang sagde han, at aftalen var ”defekt”, og at den ikke vil forhindre, at Iran anskaffer sig atomvåben.

Trods den amerikanske kritik har Kina, Rusland, Storbritannien, Tyskland og Frankrig, der også var med til at indgå aftalen med Iran, valgt at blive i den.

Men den kurs bør de genoverveje, understregede præsident fra talerstolen. Her sagde han samtidig, at han vil indføre nye sanktioner mod landet til november.

Han sagde dog efterfølgende til den ventende presse, at han tror, at han en dag vil indgå en aftale med iranerne.

Ros til tidligere fjende

Udover Iran talte den amerikanske præsident også om Nordkorea under sin tale.

For blot et år siden betegnede Donald Trump den nordkoreanske diktator, Kim Jong-un, som "en raketmand på en selvmordsmission", da han talte ved FN's generalforsamling.

Men ved talen i dag roste den amerikanske præsident sin nordkoreanske kollega for det mod, han viste i forbindelse med det historiske topmøde i Singapore tidligere på året. Her lovede Kim Jong-un blandt andet, at han vil arbejde for en atomvåbenfri koreansk halvø.

- Vi har med støtte fra mange andre lande fået Nordkorea til at udskifte konfliktkursen med en ny og modig kurs mod fred, sagde han fra talerstolen.

Ifølge Det Internationale Atomagentur har nordkoreanerne dog endnu ikke skrottet sit omstridte atomprogram.

Og Donald Trump understregede selv, at der fortsat er lang vej igen, og at de internationale sanktioner mod Nordkorea vil fortsætte, så længe nordkoreanerne fortsætter sit atomprogram.

Mødt med latter

Det var anden gang, at Donald Trump talte til FN's generalforsamling, og han indledte sin tale med at rose de fremskridt, som hans egen regering har opnået, siden han indtog Det Hvide Hus for halvandet år siden.

- På mindre end to år har min regering opnået mere, end hvad nogen regering har opnået i USA's historie, sagde Donald Trump.

Den melding blev dog mødt med lattter fra de fremmødte i salen.

- Det var ikke den reaktion, jeg havde regnet med, men det er ok, lød det fra en smilende Donald Trump.

- USA er et stærkere, mere sikkert og mere rigt land, end da jeg overtog præsidentembedet for to år siden. Det er godt nyt for vores borgere, men også for resten af verden, sagde han.

Donald Trump brugte derudover sin tale på at kritisere de lande, heriblandt Kina, der ifølge præsidenten selv snyder USA.

- Mange her i rummet er enige i, at reglerne for verdenshandel trænger til en overhaling. USA har mistet millioner af job, efter at Kina trådte ind i WTO. Men det er slut nu, vi vil ikke længere tolerere den form for udnyttelse, sagde han, hvorefter han rettede en kritik af de 14 olieproducerende lande i Opec-samarbejdet.

- Vi vil have, at Opec-landene skal stoppe med at hæve priserne. Priserne skal ned, og landene skal bidrage til vores fælles sikkerhed, sagde han.

Den amerikanske førstedame, Melania Trump, fulgte med fra sidelinjen. (Foto: Carlos Barria © Scanpix)

'I må leve, som I vil'

Han sluttede sin tale af med at understrege, at alle verdens lande har ret til at vælge deres egen kurs, og at verden kun bliver rigere af, at landene er forskellige.

- Hele verden er rigere, og menneskeheden har det bedre, fordi vi har denne smukke konstellation af nationer, som hver især er meget særlig og unik - og som hver især skinner klart i sin del af verden, lød det fra Donald Trump, der blev valgt på sin "America First"-kurs.

Her handler det om at sætte amerikanerne i forreste række.

- USA vil ikke fortælle jer, hvordan I skal leve, arbejde, eller hvad I skal tro på. Det eneste vi beder om, er, at I respekterer vores suverænitet, sagde den amerikanske præsident.