Trump til FN: USA kan være tvunget til at ødelægge Nordkorea

I sin første tale til FN's generalforsamling er Trump hård i tonen over for Nordkorea.

Klik på play

FN's medlemslande bør stå sammen og konfrontere de uberegnelige nationer.

Sådan er budskabet, som USA's præsident, Donald Trump, havde taget med til FN's generalforsamling.

- Hvis ikke de retskafne mange konfronterer de onde få, så vil ondskaben sejre, lød det fra Trump på talerstolen.

Her fik både Nordkorea, Iran og Syrien hårde ord med på vejen. Blandt andet gjorde Trump det klart, at USA er klar til at jævne Nordkorea med jorden, hvis ikke landets leder Kim Jong-un - som Trump omtalte som "raketmanden" - stopper sin jagt på atomvåben og ballistiske missiler.

- Raketmanden er på en selvmordsmission for både ham selv og hans regime, lød det fra Trump.

Det var helt ventet, at Trump ville tale om Nordkorea. Også Cuba, Venezuela, Syrien og Iran fik hårde ord med på vejen - blandt andet beskrev Trump atomaftalen med Iran som "pinlig for USA".

- Det er tid til, at hele verden tilslutter sig os og forlanger, at Irans regering stopper dets stræben efter død og ødelæggelse, sagde Trump.

Vil stoppe islamisk terror

Kampen mod terrorisme fik også et par ord med på vejen fra Donald Trump.

Han forklarede blandt andet, at USA i de sidste otte måneder, hvor han har været præsident, har opnået mere i kampen mod Islamisk Stat, end i alle årene før.

- Vi vil stoppe radikal islamisk terrorisme, fordi vi ikke kan tillade det, forklarede Trump.

Vil altid sætte USA først

Tidligere har Donald Trump været ekstremt kritisk i sin holdning til FN, men han er i den senere tid blødt op i sin retorik.

Trump gjorde det klart, at FN i hans øjne har potentialet til at være med til at gøre verden til et mere sikkert sted, men at det først og fremmest skal ske ved, at hver enkelt nation beskytter sig selv og sine interesser først.

- Vil vil se en stor genrejsning af nationer, lød det fra Trump på talerstolen, der også gjorde det klart, at han altid vil sætte USA's sikkerhed og interesser først.

- Så længe jeg sidder i dette embede vil jeg forsvare USA’s interesser over alt andet.

Trump forklarede også, at USA ikke længere vil blive udnyttet i de aftaler, som landet indgår med de øvrige medlemslande og FN.

- Vores borgere har betalt den største pris for at forsvare vores frihed. De har også kæmpet for at forsvare friheden for mange af de lande, som er repræsenteret her.

Første tale i FN

Det er første gang, at Donald Trump taler ved en generalforsamling i FN.

Det skete som en del af generaldebatten, hvor alle medlemslandenes ledere har mulighed for at tale.

15 minutter er der afsat til hver enkelt taler, men flere bryder den - det samme gjorde Trump, hvis tale nåede op på omkring 40 minutter.

Da Trump rundede sin tale af, lød der klapsalver flere steder i salen.