Trump til May: Du får ikke nok anerkendelse for din brexit-indsats

Donald Trump kaster roser efter den afgående premierminister, Theresa May.

Det var flotte ord, som den britiske premierminister, Theresa May, i dag fik med på vejen af den amerikanske præsident, Donald Trump.

Det skete på et pressemøde i andledning af et tre dages statsbesøg, som Donald Trump er på i Storbritannien.

Det var en varm og forholdsvis imødekommende præsident, der igen kastede om sig med tillægsordene. Denne gang dog mere flatterende end han plejer. De positive ord tilfaldt Theresa May, som Trump nu mener slet ikke får den anerkendelse, hun fortjener for sin indsats i forbindelse med forhandlingerne om brexit.

- Jeg synes, at premierministeren fortjener rigtig meget anerkendelse for sit arbejde med brexit, sagde Trump på pressemødet – også mere end hun formentlig har fået eller vil få, tilføjede han.

Retningsskifte?

Da flere journalister i anden del af pressemødet fik lov til at stille spørgsmål, var der flere, som spurgte ind til netop brexit og de to statslederes holdninger til det – her var de ikke helt enige om, hvordan man burde håndtere det.

- Trump foreslog, at jeg lagde sag an mod EU. Det gjorde vi ikke. Vi forhandlede og fik en god aftale, svarede Theresa May.

Til det udtrykte Trump med et smil på læben, at premierministeren formentlig også er bedre til at forhandle, end han selv er.

Det er dog en udtalelse, der står i skarp kontrast til, hvad han tidligere selv har sagt. Donald Trump har ved flere lejligheder omtalt sig selv som verdens mægtigste forhandler.

Blander sig i britisk politik

De søde toner fra Donald Trump på dagens pressemøde strittede en smule i forhold til, hvad han tidligere har udtalt om den britiske premierminister.

Ved præsidentens sidste besøg i Storbritannien for knap et år siden lagde Trump ikke skjul på, hvad han mente om Theresa Mays håndtering af brexit.

Dengang lød det fra Trump, at May havde ødelagt det hele for Storbritannien – og derudover truede han også med at aflyse en eventuel handelsaftale mellem USA og Storbritannien. En aftale han i dag gerne vil indgå med hende.

For nylig har Trump også sagt, at han mener, at brexit-tilhængeren og EU-skeptikeren, Nigel Farage, vil være en bedre forhandler i forbindelse med Storbritanniens aftale om at komme ud af EU end Theresa May.

Desuden har den amerikanske præsident også ytret stor begejstring for Boris Johnson, der lige nu er favorit til at overtage formandsposten for Det Konservative Parti efter Theresa May.

Alt i alt nogle anderledes udtalelser om Theresa May end de rosende ord, som vi hørte fra Donald Trump i dag.

Det var også sidste chance – hun har nemlig sidste dag på fredag den 7. juni. Her træder hun tilbage som formand for Det Konservative Parti, men fortsætter som premierminister indtil der er fundet en ny formand.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter