Trump til Nato-ledere inden aftenens topmøde: Betal flere penge

Natolandene skylder penge, og det er ikke fair overfor amerikanerne, mener USA's præsident.

Den amerikanske præsident, Donald Trump, var klar i spyttet, da han her til eftermiddag holdt tale i Bruxelles forud for aftenens store Nato-topmøde.

70-årige Donald Trump er utilfreds med, at flere Nato-lande ikke lever op til aftalen om, at der skal arbejdes hen imod at bruge to procent af landenes bruttonationalprodukt på forsvaret.

Foran medlemslandenes ledere kom han med en opsang:

- Natos medlemslande bliver nu nødt til at bidrage med en fair andel og leve op til deres finansielle ansvar, men 23 af de 28 medlemslande betaler stadig ikke, hvad de skal og bør for deres forsvar, lød det fra Trump.

Talen blev afholdt i forbindelse med afsløringen af et mindesmærke foran Natos nye hovedkvarter i Bruxelles.

Ikke fair

USA's 45. præsident mener, at det blandt andet går ud over det amerikanske folk, at ikke alle lande bidrager med det aftalte beløb.

-Det er ikke fair over for befolkningen og skatteyderne i USA, og mange af disse lande skylder store beløb fra forgangne år, hvor de ikke har betalt, tordnede præsidenten.

Han sagde videre, at USA i løbet af de seneste otte år har brugt flere penge på landets forsvar end alle de andre Nato-lande tilsammen.

- Hvis alle medlemslandende sidste år havde betalt to procent af deres bruttonationalprodukt, ville vi have haft 119 milliarder dollar mere til vores fælles forsvar og til finansiering af yderligere Nato-reserver, sagde Donald Trump, der i øjeblikket er i gang med en større rundrejse i Mellemøsten og Europa.

Løkke stolt af Nato-bidrag

Danmark er blandt de lande, som ikke bruger to procent af landets bruttonationalprodukt på forsvaret.

Før topmødet sagde den danske statsminister, Lars Løkke Rasmussen, at han er stolt af Danmarks bidrag til Nato.

- Lige så rigtigt det er, at Danmark ikke bruger to procent, lige så rigtigt er det, at målt på den måde, vi har indrettet vores forsvar på, vores deployeringsevne og vores villighed til at stille op, der scorer vi flot, sagde Venstres leder ifølge Ritzau.

Lars Løkke understregede samtidig, at han gerne vil afsætte flere penge til forsvaret.

- Regeringen har allerede hjemme sagt, at når vi skal forhandle et nyt dansk forsvarsforlig til efteråret, så skal vi give forsvaret et substantielt løft. Altså flere penge til dansk forsvar.

På aftenens topmøde skal Nato-lederne blandt andet diskutere forsvarsbudgetter.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk