Trump tordner mod Google: Søgeresultater om mit navn er for negative

USA´s præsident beskylder Google for at manipulere søgeresultaterne, så der kommer flest negative historier om ham. Eksperter afviser kritikken.

USA´s præsident Donald Trump beskylder Google for at manipulere søgeresultaterne, så der kommer langt flere negative end positive historier, når man søger på hans navn. (Foto: Evan Vucci © Scanpix)

Den amerikanske præsident, Donald Trump, beskylder Google for at manipulere søgeresultaterne, så der kommer en overvægt af negative historier, når man søger på hans navn.

Det skriver han på Twitter.

Hvis man søger på ordene "Trump News" på Google, vil 96 procent af resultaterne være fra venstreorienterede medier, skriver han.

Trump: Google undertrykker konservative stemmer

- De har med andre ord manipuleret det for mig og andre, så næsten alle historier og nyheder er dårlige, skriver Donald Trump videre. Han påpeger, at især resultater fra det amerikanske medie CNN fylder "iøjnefaldende meget" i søgningen.

- Meget farligt, lyder det fra Trump.

- Google og andre undertrykker de konservatives stemmer og skjuler information og nyheder, der er gode. De kontrollerer, hvad vi kan og ikke kan se. Det er en meget alvorlig situation, som vil blive adresseret, siger han.

Donald Trump nævner ikke kilden til påstanden. Men det konservative nyhedsmedie PJ Media kom frem til netop det resultat i en analyse for tre dage siden.

Her fremgik det også, at 43 % af de første 100 søgeresultater på det tidspunkt kom fra tre medier, nemlig CNN, Washington Post eller NBC.

Ingen af resultaterne kom fra PJ Media eller andre sider, som konsekvent støtter Trump.

Spektakulære udmeldinger giver negative historier

Det undrer ikke professor på Institut for Kommunikation på Aalborg Universitet, David Budtz Pedersen, som blandt andet forsker i sociale medier, at der er en overvægt af negative historier.

-Trump er kendt for at generere negative nyhedshistorier om sig selv, fordi han går ud med så spektakulære udmeldinger, der bliver set som angreb på de etablerede institutioner, for eksempel retsinstutioner, efterretningstjenesten og de videnskabelige institutioner - ligesom han er kendt for at sprænge en bombe og tage al opmærksomheden ved internationale topmøder, siger David Budtz Pedersen.

Samtidig anfægter David Budtz Pedersen på baggrund af metaundersøgelser af indholdet i de etablerede medier, at CNN, Washington Post og NBC skulle være decideret venstreorienterede.

- Det er i sig selv lidt en påstand, Donald Trump kommer med for at inkrimere dem og gøre dem til partshavere i en politisk konflikt, siger han.

Google afviser kritikken

Ifølge Google har man intet ønske om at støtte en bestemt politisk agenda, ligesom selskabet heller ikke vægter en bestemt ideologi.

Det eneste mål er at finde de mest relevante oplysninger så hurtigt som muligt, lyder det fra en talsperson fra Google ifølge BBC News.

Mercedes Bunz, som er seniorlektor i digital teknologi på King's College London, siger, at det er højst usandsynligt, at Google med vilje skævvrider søgeresultaterne, så de får politisk slagside.

- Ikke desto mindre har Google en tendens til at fremhæve sider, som mange mennesker linker til, siger hun.

Facebook
Twitter