Trump trækker USA ud af Iran-atomaftale

Den eksisterende aftale kan ikke forhindre en iransk atombombe, sagde Trump.

Den amerikanske præsident Donald Trump trækker USA ud af atomaftalen med Iran. Det har han netop offentliggjort på en pressekonference i Det Hvide Hus.

Præsidenten sagde, at han har taget sin beslutning efter samtaler med allierede og partnere over hele verden, og at der er enighed om, at Iran aldrig må få atomvåben.

- Efter disse konsultationer er det klart for mig, at vi ikke kan forhindre en iransk atombombe under den rådnende struktur i den gældende aftale. Iran-aftalen er defekt hele vejen igennem. Hvis vi ikke gør noget, ved vi, hvad der vil ske - verdens største statssponsor af terrorisme vil være tæt på at udvikle verdens farligste våben, sagde Trump.

- Derfor annoncerer jeg i dag, at USA trækker sig ud af atomaftalen med Iran. Om kort tid underskriver jeg et præsidentielt memorandum, så vi kan begynde at genindføre sanktionerne mod Iran, sagde Trump.

Endelige beviser på atombestræbelser

Præsident Trump henviste i sin tale direkte til tusindvis af efterretninger, som Israels premierminister Benjamin Netanyahu fremlagde forleden, da han i en tv-transmitteret tale beskyldte Iran for at lyve om atomprogrammet.

- I dag har vi definitive beviser på, at de iranske løfter var løgn. Sidste uge fremlagde Israel efterretninger, i lang tid undertrykt af Iran, som endeligt beviser det iranske regimes bestræbelser på at få atomvåben. Faktum er, at det var en rædselsfuld ensidig aftale, som aldrig skulle have været indgået, sagde Trump.

Præsidentens beslutning har været imødeset med spænding, siden han i går fremrykkede offentliggørelsen af den fra lørdag den 12. maj til i dag.

Imens blandt andre Israel har opfordret USA til at trække sig ud af aftalen, som blev indgået af præsident Obama, har EU-ledere de seneste måneder kæmpet for at få præsidenten til blive i den.

Iran og EU-lande vil fortsætte

Atomaftalen med Iran går ud på, at Iran stopper udviklingen af sit atomprogram til gengæld for ophævelsen af sanktioner mod landet.

Præsident Trump har kaldt aftalen vanvittig, blandt andet fordi den tillader Iran frit at berige uran efter 2030, og fordi den ikke hindrer Iran i at udvikle konventionelle missiler.

Både Iran, Frankrig, Storbritannien og Tyskland har udtrykt ønske om at fortsætte aftalen, selv om USA ikke er del af den.

Atomaftalen med Iran blev underskrevet af USA, Kina, Rusland, Storbritannien, Tyskland og Frankrig i juli 2015 efter mere end to et halvt års forhandlinger. Den trådte i kraft i januar 2016.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk