Trump trodser borgmester: Sender føderale betjente til Seattle

Præsidenten vil vise, at han er garant for lov og orden, siger USA-ekspert.

Føderale betjente har den seneste tid været på gaden i den amerikanske by Portland. Nu er der også sendt styrker til Seattle. (Foto: CAITLIN OCHS © Scanpix)

Indsættelsen af føderale betjente i Seattle vil underminere sikkerhedssituationen i byen.

Sådan lød det i går fra byens borgmester, Jenny Durkan.

Hun er en blandt flere demokratiske borgmestre, der har frabedt sig, at præsident Trump sender føderale betjente til sin by.

Men hendes ønske er ikke blevet hørt.

Præsidentens administration sendte i går et hold af føderale betjente fra grænsepolitiet til Seattle, beretter New York Times.

Føderale betjente adskiller sig blandt andet fra det normale politi ved ikke at være ansat af delstaten, men af den amerikanske stat. Samtidig har de ifølge LA Times ikke lov til at patruljere gaderne, men de har ret til at beskytte føderale bygninger.

Betjentene står standby, "hvis der skulle blive brug for dem", lyder det fra det såkaldte Federal Protective Service, der blandt andet har til opgave at beskytte USA's kritiske infrastruktur.

Indsættelsen kommer, efter præsident Trump tidligere denne uge truede med at sende føderale betjente på gaderne i adskillige "uroplagede byer".

Her har han peget på blandt andet New York, Chicago, Philadelphia og Detroit, der alle har demokratiske borgmestre.

Satser på lov og orden

Under den seneste tids demonstrationer mod politivold og raceulighed i USA har præsidenten flere gange slået fast, at han er klar til at bruge regeringens fulde magt for at beskytte føderal ejendom.

Her har han også flere gange gentaget, at han er præsidenten for lov og orden.

Meldingerne fra præsidenten hænger i høj grad sammen med, at der om tre en halv måned er valg i USA, siger Anders Agner, chefredaktør på Kongressen.com.

- Det her med at være lov og orden-præsidenten er et af Trumps vigtigste angrebsområder, siger Anders Agner.

Det er gået voldsomt for sig i Portland den seneste tid, hvor der er indsat føderale betjente. Videoen er fra natten til onsdag:

Han peger på, at præsidenten gang på gang har italesat sin prioritering af lov og orden i forbindelse med de seneste måneders uroligheder efter George Floyds død.

- Det har en klangbund hos hans vælgere, siger chefredaktøren, der peger på, at præsidenten ikke klarer sig særlig godt på flere områder i øjeblikket, hvor han også er bagud i meningsmålingerne.

- Så må han sætte yderligere tryk på lov og orden-området, og det er det, han gør nu, siger redaktøren, der peger på, at præsidenten forsøger at skabe et billede af, at Demokraterne ikke kan garantere stabilitet og sikkerhed.

Præsident Trump har flere gange beskyldt demokratiske ledere for at have mistet kontrollen:

Borgmester fik tåregas

Der er ikke kun i Seattle, at de lokale ledere må finde sig i uønskede betjente udefra. De seneste uger har føderale betjente opereret i Portland i delstaten Oregon.

Her har der været stor kritik af betjentenes fremfærd efter flere eksempler på, at politifolk i civile køretøjer og uden identifikationsskilte har anholdt personer uden at oplyse en grund.

Samtidig beskyldes betjentene for at gå meget længere end blot at beskytte føderale bygninger.

De føderale betjentes fremfærd har fået uroen i Portland til at blusse op, lyder det fra byens demokratiske borgmester, Ted Wheeler. Natten til torsdag stod han hostende i en stor menneskemængde, efter han blev udsat for tåregas ved en demonstration i byen.

Portlands borgmester, Ted Wheeler, fik de føderale betjentes tåregas at føle natten til torsdag. (Foto: Nathan Howard © Scanpix)

- Jeg kan sige med 100 procents ærlighed, at jeg ikke har set noget, der retfærdiggør denne form for handling, sagde borgmesteren, der kaldte de føderale betjentes brug af tåregas for en 'grov overreaktion', fortæller New York Times.

Ifølge avisen er protesterne i byen vokset de seneste dage på grund af utilfredshed med de føderale betjentes handlinger.

En af de nye deltagere er den 53-årige tidligere flådesoldat Christopher David. Han siger til AP, at han deltog ved sin første protest i weekenden efter rapporter om, at føderale betjente foretog lyssky anholdelser.

Politiets voldsomme behandling af den 53-årige blev fanget på kamera og er blevet set millioner af gange. Vi advarer om voldsomme billeder:

I går annoncerede det amerikanske justitsministerium, at betjentenes arbejdsmetoder i Portland nu skal undersøges af en uafhængig tilsynsmyndighed.

Tidligere på ugen blev betjentenes indsats i byen rost af præsident Trump, der sagde, at de havde gjort "et fantastisk stykke arbejde".

DR Nyheders Peter Keldorff befinder sig i Portland. Sådan så det ud, da han var med til demonstration i morges dansk tid:

FacebookTwitter