Trump truer med at bruge 'nødsituation' til at få sin grænsemur - kan han det?

Præsidenten kan i teorien gå uden om Kongressen i fastlåst budgetstrid.

USA's præsident, Donald Trump, skruer kraftigt op for truslerne i den strid, der i over to uger har lukket store dele af det amerikanske statsapparat.

Efter endnu et frugtesløst møde med sine politiske modstandere fra Kongressen i går sagde Trump, at han var parat til at lade nedlukningen vare i måneder - endog år - for at få de 35 milliarder kroner, som han kræver til at bygge en mur på grænsen til Mexico.

Ved samme lejlighed fortalte præsidenten, at han overvejer at indføre en "national nødsituation", der vil give ham magt til at bruge penge på grænsemuren uden om Kongressen.

Men kan han det? I teorien ja, siger juridiske eksperter til amerikanske medier. Men i praksis bliver det noget mere kompliceret.

Hvad er en national nødsituation?

Amerikanske præsidenter har magt til at indføre en national nødsituation, når det passer dem.

I nødsituationer bliver en lang række af de begrænsninger, der normalt gælder for præsidentens magt, fjernet. Faktisk får præsidenten over 100 nye værktøjer til sin rådighed, påpeger juristen Elizabeth Goitein, der leder instituttet Brennan Center for Justice. Præsidenten kan for eksempel lukke for al elektronisk kommunikation i USA eller indfryse alle amerikaneres bankkonti.

Hensigten er at sætte præsidenten i stand til at håndtere nødsituationer effektivt - for eksempel hvis der udbryder krig.

Er det sket før?

Flere gange i USA's historie har præsidenter forbigået Kongressen med henvisning til en eller anden form for nødsituation:

  • Under den amerikanske borgerkrig suspenderede Abraham Lincoln en frihedsberøvets ret til at få sin fængsling efterprøvet ved en domstol.

  • Franklin D. Roosevelt internerede personer med japansk baggrund under 2. Verdenskrig.

  • I forbindelse med Koreakrigen forsøgte Harry Truman at tage kontrol med den amerikansk stålindustri.

  • George W. Bush iværksatte et omfattende overvågningsprogram af borgerne i USA, ledet af efterretningstjenesten NSA, samt indførte "Extraordinary rendition" - et program, hvor formodede terrorister blev bortført og tortureret.

Præsident Harry Truman slap ikke heldigt fra en situation, hvor han forsøgte at udnytte sine omfattende magtbeføjelser. (Foto: Nordfoto © Scanpix)

Kan Trump gøre noget lignende?

Det er, som tidligere nævnt, fuldstændig op til Donald Trump selv, om der skal indføres en national nødsituation i USA.

- Men hvad det vil sætte ham i stand til at gøre juridisk er et helt andet spørgsmål, siger professor Matt Dallek, som er ekspert i præsidenters magt til tv-stationen NBC.

Han forudser, at Trumps beslutning uden tvivl vil ende i retten, hvis han vælger at finansiere sin grænsemur med henvisning til en nødsituation.

Det skete for eksempel for præsident Harry Truman, da han forsøgte at nationalisere landets stålindustri, der var truet af en omfattende strejke midt under Koreakrigen. Truman tabte.

Eksperterne mener dog, at Trump vil være bedre stillet, hvis han målrettet går efter at bruge såkaldte "uforpligtede midler" i det amerikanske forsvarsministeriums budget.

Ministeriet har hvert år en kæmpe post i budgettet, som ikke er øremærket til noget bestemt formål. Og præsidenten vil være på "solid juridisk grund", hvis han først indfører en nødsituation og bagefter trækker penge fra de uforpligtede midler, vurderer juraprofessor Mark Tushnet ved universitetet Harvard.

Det amerikanske forsvarsministerium har en kæmpe pengetank til uforudsete udgifter. (Foto: Yuri Gripas © Scanpix)

Kollegaen Steve Vladeck fra University of Texas siger, at midlerne lovligt kan bruges på anlægsprojekter - men hensigten er at give militæret mulighed for at bygge anlæg i en krigssituation uden at skulle spørge Kongressen først.

Steve Vladeck understreger dog, at spørgsmålet i sidste ende mere er politisk end juridisk.

- Antagelsen har været, at der er politiske sikkerhedsforanstaltninger på den slags, siger han.

Det vil sige, at selvom en præsident juridisk set har ret til at gøre en masse ret ekstreme ting, så vil det have så store politiske omkostninger i forhold til Kongressen, at præsidenten lader være med at gøre det.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk