Trump truer Mexico med told: Udsigt til dyrere biler, avocadoer og coronaer

Mexicos enorme eksport til USA kan blive ramt, hvis præsidenten gør alvor af sin trussel.

Præsident Trump varsler ny told mod Mexico, der kan ramme en lang række brancher. (Foto: Brendan SMIALOWSKI © Scanpix)

- Mexicos befolkning fortjener ikke denne form for behandling.

Sådan lyder det i dag fra den mexicanske præsident, Lopez Obrador, efter præsident Trump i nat dansk tid ganske uventet meddelte, at han vil lægge fem procent told på alle mexicanske varer fra 10. juni.

Og det er en told, der gradvist vil stige "indtil problemet med illegal indvandring er afhjulpet”, advarer præsident Trump.

USA er Mexicos suverænt største handelspartner.

77 procent af den mexicanske eksport går til USA, så en told på alle varer, der - ifølge Trumps trussel - kan stige til 25 procent, vil have store konsekvenser på begge sider af grænsen.

For mens de varslede nye toldsatser forventes at ramme de mexicanske virksomheder på ordrebøgerne, så lander regningen hos virksomhederne og forbrugerne i USA, når tolden skal betales.

Her får du et indblik i nogle af områderne, der står til at blive ramt af præsident Trumps told på alle mexicanske varer.

1

Bilindustrien står til stort tab

En kæmpe del af bilerne til det amerikanske marked bliver produceret i Mexico. Her er det en tysk Audi, der gøres klar på fabrikken i San Jose Chiapa. (Foto: HENRY ROMERO © Scanpix)

Præsident Trumps melding kunne straks mærkes i blandt andet bilindustrien i dag.

Aktiekursen hos den store bilproducent General Motors faldt med fire procent fra morgenstunden.

Det amerikanske firma, der blandt andet står bag Chevrolet og Cadillac, henter nemlig flere køretøjer til USA end nogen anden amerikansk producent, beretter nyhedsbureauet AP.

Også Fiat Chrysler og Nissan sender mange biler fra produktionshallerne i Mexico til USA, og begge disse firmaer faldt i dag med mere end fem procent på børsen.

- For General Motors forventer vi rundt regnet, at en told på fem procent kan blive et slag på indtjeningen på flere hundrede millioner dollar årligt, siger Itay Michaeli fra Citi Investment Research over for AP.

Bilindustrien er Mexicos største eksportmarked til USA. Sidste år importede amerikanerne køretøjer fra Mexico for 620 milliarder kroner, fremgår det af tal fra de amerikanske handelsmyndigheder.

2

Sælger maskiner for milliarder

Mexicansk maskineri er mange milliarder værd på årlig basis. (Foto: TOMAS BRAVO © Scanpix)

En stor del af Mexicos store eksport til deres amerikanske naboer skyldes forskellige former for maskineri.

Sidste år importerede amerikanerne elektronisk maskineri fra Mexico for 429 milliarder kroner, mens regningen for maskineri fra den sydlige nabo løb op i 422 milliarder kroner.

Dertil kom optisk- og medicinsk udstyr for 100 milliarder kroner.

3

Avocadoer og coronaer står for skud

Avocado og øl fra Mexico er også i skudlinjen (Foto: STRINGER © Scanpix)

Mexico er verdens største producent af avocadoer og sender en stor del af produktionen nordpå. Sidste år endte 74-79 procent af avocado-eksporten i USA.

Præsident Trumps udmelding har blandt andet derfor ramt flere dele af fødevareindustrien på aktiekursen.

Der var fald hos flere fødevareleverandører såvel som Kroger, der er USA's største supermarkedskæde.

Sidste år importerede amerikanerne landbrugsprodukter fra den sydlige nabo for 174 milliarder kroner, mens der blev hentet øl og vin for 24 milliarder kroner.

Hos Costellation Brands, der blandt andet sælger den mexicanske øl Corona, oplevede man i dag et fald på syv procent, beretter AP.

Den dramatiske udvikling i forholdet mellem USA og Mexico kommer mindre end to uger efter, at præsident Trump ophævede told på blandt andet stål fra Canada og Mexico.

Dermed så vejen ud til at være banet for en revideret nordamerikansk handelsaftale mellem de tre lande.

Med den seneste udvikling bliver den store aftale lagt på is, lyder vurderingen fra Gary Hufbauer, ekspert i handelsret ved Peterson Institute for International Economics over for nyhedsbureauet AP.

- Dette drama er lovligt, men det er absurd, siger han.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter