Trump-tweet skaber forvirring: Kendte han til Flynns løgne?

Gårsdagens tweet fra Trump sætter spørgsmålstegn ved, om han var vidende om, at Michael Flynn havde løjet for FBI.

USA's præsident, Donald Trump, er havnet i et politisk stormvejr efter et tweet, hvor han kommenterer på Michael Flynns fyring. (Foto: Mandel NGAN © Scanpix)

USA’s præsident, Donald Trump, er havnet i et stormvejr efter at have skrevet et opslag på Twitter i går.

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/937007006526959618?ref_src=twsrc%5Etfw

- Jeg var nødt til at fyre Flynn, fordi han løj over for vicepræsidenten og FBI. Han har erklæret sig skyldig i de løgne. Det er en skam, for hans handlinger under overgangen var lovlige. Der var intet at skjule!, lød det i beskeden fra præsidenten.

Opslaget kom, i kølvandet på at hans tidligere nationale sikkerhedsrådgiver Michael Flynn har indrømmet, at han ved to lejligheder har løjet over for FBI.

Flynns indrømmelse faldt fredag, da han stod skoleret i FBI-undersøgelsen om en mulig forbindelse mellem Trumps kampagnestab og Rusland i forbindelse med præsidentvalget sidste år.

Michael Flynn var en af Trumps nærmeste medarbejder under valgkampen. Han er den hidtil mest prominente embedsmand, der er anklaget i den verserende undersøgelse af Ruslands rolle under valgkampen.

- Har blottet sig selv

Men Flynn blev fyret, kort efter at Trump-regeringen var blevet indsat. Dengang lød forklaringen kun, at Flynn havde løjet over for vicepræsident Mike Pence.

Og det er derfor, at Trumps tweet har vækket stor opmærksomhed, da det tilsyneladende viser, at Trump var klar over, at Michael Flynn ikke kun havde løjet over for vicepræsident Mike Pence – men også for FBI, vurderer DR’s USA-korrespondent Steffen Kretz:

- Den viden havde Trump altså, da han bad direktøren for FBI, James Comey, om at standse efterforskningen af Flynn, og da han senere hen fyrede James Comey.

- Hvis det passer, så har præsident Trump med det her tweet blottet sig markant i forhold til selv at blive anklaget for at lægge hindringer i vejen for FBI’s efterforskning, siger Steffen Kretz.

Forsøger at undergrave FBI’s troværdighed

Tidligere i dag kom præsidenten igen til tasterne.

Denne gang langede han ud efter FBI og kritiserede forbundspolitiet for at "være uærligt" og "ligge i ruiner" efter en årrække med den nu afskedigede FBI-direktør James Comey i spidsen.

- Baggrunden for den påstand er, at den særlige anklager i Ruslandsefterforskningen, Robert Mueller, i sommer suspenderede en agent fra FBI-efterforskningen, fordi agenten har sendt en sms, som kunne tolkes som værende kritisk over for Trump.

- Det er et forsøg på at undergrave FBI's troværdighed, siger Steffen Kretz.

Trumps advokat: Jeg udarbejde tweetet

Men noget kunne tyde på, at Donald Trump nu prøver at lægge afstand til det omtalte tweet om Flynns fyring, som blev udsendt af hans egen Twitter-profil.

For i dag har Donald Trumps personlige advokat, John Dowd, sagt, at han har ansvaret for gårsdagens tweet.

Til mediet Axios udtaler John Dowd ifølge Reuters, at tweetet var ”hans fejl”, og at han udarbejdede tweetet, som har rejst nye spørgsmål om, hvorvidt der har været forsøg på at påvirke Ruslands-undersøgelserne fra Trump-regeringens side. Samtidig siger han, at tweetet skabte flere spørgsmål end svar.

Klik på den interaktive grafik herunder, hvor du kan læse mere om forbindelserne mellem Trump og Putin.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk