Trump udnævner republikansk formand til stabschef

Trump har foretaget to meget markante valg, mener DR's korrespondent i USA, Stéphanie Surrugue.

Reince Priebus har været en af Trumps tidligste støtter i toppen af det republikanske parti. Ved Trumps sejrstale blev han derfor også hevet op på scenen. (Foto: © Jim WATSON, Scanpix)

USA's kommende præsident, Donald Trump, vælger formanden for Republikanernes Nationale Komité, Reince Priebus, som sin stabschef. Det bekræfter han i en meddelelse søndag.

Det er Trumps første større udnævnelse i det hold, han bringer med sig ind i Det Hvide Hus, når han overtager præsidentposten i januar.

Stabschefen er den højst placerede ansatte i Det Hvide Hus, og med valget af Priebus forsøger Donald Trump at "skabe lidt ro" i det splittede Republikanske Parti, mener DR's korrespondent i USA, Stéphanie Surrugue:

- Priebus er som formand for partiets hovedbestyrelse en kendt skikkelse i netop dét Washington-establishment, som Trump ellers har tordnet imod i sin valgkamp.

- Og i modsætning til Donald Trump, så har Reince Priebus et godt forhold til den republikanske formand for Repræsentanternes Hus, Paul Ryan, og det er helt afgørende for at få ro på partiet og for at kunne samarbejde med Kongressen.

- Flere får svært ved at acceptere ny chefstrateg

Et af de andre navne, der var nævnt som en mulig stabschef for den kommende præsident, er Stephen Bannon, som var leder af Trumps kampagnestab. Han bliver i stedet chefstrateg og seniorrådgiver for Trump, fremgår det af meddelelsen fra Trumps kontor.

Det valg er straks mere kontroversielt ifølge Stéphanie Surrugue. Han er nemlig chefredaktør for det hastigt voksende medie Breitbart, der gennem hele valgkampen har fungeret som platform for den højreekstremistiske Alt-Right-bevægelse:

- Bevægelsens aktører har de senere år fremsat en lind strøm af racistiske og anti-semitiske erklæringer. Det er ikke bare Demokraterne, men også midter-republikanerne, som har svært ved at acceptere Steve Bannon som toprådgiver i Det Hvide Hus, siger DR's korrespondent.

Donald Trump selv er dog stærkt tilfreds med sine valg.

- Jeg er begejstret over, at mit meget succesrige hold fortsætter sammen med mig om at lede landet, udtaler Trump.

- Steve og Reince er højt kvalificerede ledere, som har arbejdet godt sammen i vores valgkamp og ført os til en historisk sejr. Nu får jeg dem begge med mig i Det Hvide Hus, når vi arbejder hen mod at gøre Amerika stort igen, siger Trump med henvisning til valgsloganet "Make America great again".

DR Nyheder/ritzau/Reuters/