Trump udvider omstridt indrejseforbud

Donald Trumps administration har udarbejdet ny liste med otte lande, der vil være omfattet af indrejseforbud.

Det omstridte indrejseforbud i USA er ny blevet udvidet med tre nye lande. (Foto: © JAMES LAWLER DUGGAN, Scanpix)

Det skal være slut med, at statsborgere fra Venezuela, Nordkorea og Chad kan rejse ind i USA.

Det oplyser præsident Donald Trumps administration.

Dermed udvides det tidligere omstridte indrejseforbud til at omfatte otte lande.

Det drejer sig ud over de tre ovennævnte lande og Syrien, Yemen, Somalia, Iran og Libyen.

Tidligere var indrejseforbuddet kun rettet mod lande med overvejende muslimske befolkninger. Med tilføjelsen af Nordkorea og Venezuela har Donald Trumps administration nu udvidet forbuddet til at inkludere lande, som ikke er overvejende muslimske.

- At gøre Amerika sikkert er min førsteprioritet. Vi vil ikke give lade folk komme ind i landet, som vi ikke på sikker vis kan undersøge, skriver Donald Trump i et tweet umiddelbart efter hans administration frigav detaljerne for det nye indrejseforbud.

Regler vil variere fra land til land

De nye regler træder efter planen i kraft 18. oktober. Listen er en revideret version af et tidligere indrejseforbud, der blev udfordret ved flere domstole.

Samtidigt vil restriktionerne variere fra land til land, skriver CNN. I de fleste tilfælde, er der tale om et decideret forbud mod at rejse ind i USA, mens der i nogle tilfælde er tale om, at personer fra et pågældende land skal gennemgå forøget.

Eksempelvis vil alle nordkoreanske statsborgere være ramt af forbuddet, mens en studerende fra Iran kan komme ind i landet, efter at have været genstand for en udvidet undersøgelse.

Udvidet forbud

Donald Trump underskrev det indledende indrejseforbud i sin første uge som præsident. Han mødte dog modstand fra USA's højesteret, der forhindrede at forbuddet blev implementeret fuldstændigt. I marts introducerede Trumps administration så en ny version, der indeholdte en række ændringer.

Det er denne version, som nu er blevet udvidet, så forbuddet gælder for otte lande.

Ifølge Det Hvide Hus, så samarbejder Nordkorea ikke med USA på nogen måde. Alt indrejse i USA er derfor bandlyst.

Det afrikanske land Chad er en vigtig partner i krigen mod terror, men har ikke delt terroristrelateret og anden offentlig information, som USA påkræver. Derfor er alle turistvisa suspenderet for landet.

Mindst restriktivt er forbuddet mod Venezuela. Her er den kun bestemte embedsmænd og deres familier, der er blevet forbudt indrejse. Det skriver BBC.

I en udtalelse siger USA's udenrigsminister Rex Tillerson:

- Præsidenten udfører sin pligt til at beskytte det amerikanske folk.