Trump underskriver nyt indrejseforbud

USA's præsident fjerner Irak fra liste over lande med indrejseforbud og lemper regler for syriske flygtninge.

Præsident Trump underskriver det nye dekret i Det Hvide Hus. Han ses sammen med Stabschef Reince Priebus, vicepræsident Mike Pence (tv( rådgiver Peter Navarro, seniorrådgiver og svigersøn Jared Kushner og rådgiver Stephen Miller. (Foto: © Saul LOEB, Scanpix)

USA's præsident, Donald Trump, har sat sin underskrift på et nyt dekret, som ifølge præsidenten har det formål at forhindre radikale islamister i at komme ind i USA.

Dekretet gælder fra 16. marts.

Det oplyser Det Hvide Hus ifølge Reuters.

Præsidenten har justeret indholdet i forhold til det dekret, han udstedte i januar, og som domstolene har suspenderet. Et dekret som udløste massive protester både fra politikere i USA og fra flere af verdens ledere.

Ligesom der var massive folkelige opråb i mange amerikanske byer.

Førhen var der ingen adgang i tre måneder for folk fra syv lande.

Denne gang er Irak fjernet fra listen, oplyser Trumps rådgiver Kellyanne Conway til Fox News.

Det er sket, fordi Irak har indført strengere visum-kontrol, og fordi Irak og USA står sammen om at nedkæmpe terrorgruppen Islamisk Stat.

Med det nye dekret vil Trump dermed udelukke folk fra Iran, Libyen, Syrien, Somalia, Sudan og Yemen i 90 dage.

Borgere fra de berørte lande får dog lov til at komme til USA, hvis de allerede har et gyldigt visum eller en opholdstilladelse.

Derudover bliver det ifølge Fox News slået fast, at folk fra de berørte lande med et såkaldt Green Card har adgang til USA.

120 dage uden flygtninge

Af andre ændringer bliver syriske flygtninge nu behandlet som alle andre flygtninge modsat det første dekret, hvor deres adgang til USA blev blokeret 'på ubestemt tid'.

Men dekretet skal nedbringe antallet af flygtninge, og derfor er der ingen adgang for nogen flygtninge i 120 dage.

Det nye dekret lister heller ikke religiøse minoriteter i prioriteret rækkefølge, som det første gjorde.

Denne gang vil Trump sikre sig, at indrejseforbuddet ikke bliver blokeret af domstolene, fordi det ifølge de føderale dommere er forfatningsstridigt.

Selve præsentationen af det nye dekret skete også anderledes end sidste gang, idet USA's udenrigsminister, Rex Tillerson, sammen med justitsministeren Jeff Sessions og minister for indenrigssikkerhed, John F. Kelly, stod for at forklare om dekretet ved et ultrakort pressemøde.

- Med dette dekret bruger præsidenten sin ret til at beskytte amerikanerne, sagde udenrigsministeren.

Tilbage i januar, da præsidententen annoncerede indrejseforbuddet første gang, stod han selv for offentliggørelsen i det ovale kontor i Det Hvide Hus.