Trump: USA skal opbygge stærkeste hær nogensinde

Det er nødvendigt med et stærkt militær i denne tid, siger USA's kommende præsident, Donald Trump.

- Jeg tror på fred gennem styrke. Hvis du ser på, hvad der sker i Kina, og hvad der sker så mange steder i verden, så er det tydeligt, at de ikke træder på bremsen, siger Donald Trump. (Foto: DREW ANGERER © Scanpix)

USA skal opbygge det stærkeste militær nogensinde, siger Donald Trump, som til januar overtager posten som amerikansk præsident fra Barack Obama.

Den kommende præsident leverede en advarsel til USA's rivaler verden over ved at sige, at han vil styrke amerikansk militær for at følge med lande som Kina, der i årevis har arbejdet med at modernisere sit militær.

Et element i opbygningen af et stærkere militær bliver ifølge Trump at adskille militærets indkøbere og lobbyister.

Det skal ske ved at forbyde de personer, der står for indkøb i det amerikanske militær, at blive ansat i virksomheder, der sælger materiel til militæret, når deres tid i hæren ender.

Donald Trump vil overveje en sådan lovgivning, siger han.

Trump har ofte snakket om Kina som en økonomisk rival, men nu taler republikaneren også om Kina som en militær modstander.

- Jeg tror på fred gennem styrke. Hvis du ser på, hvad der sker i Kina, og hvad der sker så mange steder i verden, så er det tydeligt, at de ikke træder på bremsen, siger Donald Trump og fortsætter:

- Og hvis de ikke træder på bremsen, så træder vi ikke på bremsen, okay.

Den kommende amerikanske præsident har de seneste uger gentagne gange irriteret kineserne.

Først havde han en samtale med Taiwans præsident, Tsai Ing-wen.

Det var første gang i årtier, at en kommende præsident for USA eller en præsident har talt i telefon med en leder i Taiwan.

USA regner officielt Kina som den eneste kinesiske stat, og i denne politik er Taiwan en del af Kina.

Dernæst beskyldte han Kina for at bygge "et gigantisk militærkompleks midt i Det Sydkinesiske Hav".

/ritzau/Reuters