Trump vandt præsidentvalget - men Clinton fik flest stemmer

Flere amerikanere stemte på Hillary Clinton end på Donald Trump ved det amerikanske valg.

Man bliver ikke nødvendigvis amerikansk præsident ved at vinde et flertal af folkets stemmer. (Foto: Carlos Barria © Scanpix)

Støvet har lagt sig, stemmerne er næsten talt op, og selv om det var Donald Trump, der løb med nøglerne til Det Hvide Hus, var det Hillary Clinton, der fik flest stemmer.

Med 99,1 procent optalte stemmer i skrivende stund står Clinton til at have fået lidt over 59.814.000 stemmer, mens Trump har fået stemmer fra lidt over 59.611.000 vælgere.

Derved står amerikanerne i den usædvanlige situation, at den - med en snæver margin - mindst populære kandidat bliver landets præsident.

Det er det amerikanske valgsystem, der gør, at dette kan lade sig gøre. Valgsystemet fungerer nemlig ikke ved direkte valg, snarere går kandidaterne på jagt efter at vinde de såkaldte valgmænd.

Det amerikanske valgsystem er nemlig et 'Winner-takes-all' system, hvor den kandidat, der vinder flest stemmer i en stat, får alle statens valgmænd.

Således sejrede Donald Trump snævert i staten Florida med 49,1 procent af stemmerne, men vandt alle statens 29 valgmænd, på trods af at 47,8 procent af de afgivne stemmer i staten gik til Clinton.

Der findes i alt 538 af disse valgmænd, som er fordelt på USA's 50 stater, alt efter hvor folkerige staterne er.

Eksempelvis vandt Hillary Clinton hele 55 valgmænd, da hun sejrede i den folkerige stat Californien, mens hun kun vandt seks, da hun sejrede i Nevada.

Taber stort på valgmænd

De stater, som Hillary Clinton vandt, har hidtil givet hende 228 valgmænd, mens Donald Trump har fået 279, og dermed står han som vinderen af præsidentvalget på trods af, at Hillary Clinton altså fik flest stemmer fra vælgerne.

Og sådan er det muligt for en kandidat at tabe præsidentvalget - endda som det er tilfældet her - ret stort, selvom en snæver størstedel af stemmerne gik til den tabende kandidat.

Fakta Her tabte de mest populære kandidater

  • Det er nu sket fem gange i amerikansk historie, at en kandidat er blevet præsident, selvom flertallet af befolkningen ikke stemte på dem.

  • Ved valget i år 2000 tabte demokraten Al Gore til republikaneren George W. Bush - selvom Al Gore fik ca. 500.000 flere stemmer end Bush, sikrede Bush sig flere valgmænd.

  • I 1888 vandt Benjamin Harrison 233 valgmænd mod sin modstanders 168 og blev valgt som præsident. Harrison fik 90.000 færre stemmer end modstanderen.

  • I 1876 vandt Rutherford B. Hayes snævert flertallet af valgmænd, selvom han fik 250.000 færre stemmer end sin modstander.

  • I 1824 blev John Quincy Adams valgt som præsident uden at vinde flertal i befolkningen. Ingen af kandidaterne havde sikret sig et flertal af valgmandskollegiet, derfor måtte Repræsentanternes Hus beslutte, hvem der skulle vælges som præsident.

  • Kilder: USA Today & NPR

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk