Trump ventes at fjerne beskyttelse af 800.000 illegale indvandrere

Præsidenten vil tvinge Kongressen til at tage stilling til omstridt program fra Obama-tiden.

En mexicansk aktivist hænger et banner, der protesterer mod nedlæggelsen af DACA-programmet, på et hegn ved grænsen mellem USA og Mexico. (Foto: GUILLERMO ARIAS © Scanpix)

I dag vil Det Hvide Hus komme med en meddelelse, der ventes at skabe tumult i USA's politiske landskab.

Flere amerikanske medier - for eksempel Politico og CNN - skriver, at Donald Trump har besluttet at stoppe et program, der holder hånden under 800.000 illegale indvadrere i USA.

Programmet 'Deferred Action for Childhood Arrivals' (DACA) blev indført ved dekret af Trumps forgænger Barack Obama og har længe været en torn i øjet på præsidentens politiske base, som ønsker en hårdere linje overfor indvandrere.

DACA beskytter personer, der kom illegalt til USA som børn, ved at give dem en garanti mod at blive deporteret samt en mulighed for at få arbejdstilladelse. Beskyttelsen gælder i to år og kan blive fornyet.

Forsinket i seks måneder

Kilder i Det Hvide Hus siger, at præsidentens beslutning om at rulle DACA først træder i kraft om seks måneder. Forsinkelsen skal give Kongressen i USA en mulighed for - andre vil sige tvinge den til - at blive enige om, hvad der skal ske med programmet.

Men det kan godt blive svært. Selvom de fleste republikanske politikere er utilfredse med Obamas beslutning om at indføre DACA uden at spørge Kongressen, så har en del republikanere sympati for programmet og ønsker, at "dreamers", som indvandrerne kaldes, fortsat skal beskyttes mod at blive deporteret.

- De fleste - faktisk også i et republikanske parti - er enige om, at det er rigtigt at beholde de velfungerende børn og unge i USA, men samtidig mener de, at måden Obama vedtog dekretet på, var forfatningsstridigt, siger Ask Bo Larsen, der er skribent og ekspert på kongressen.com.

Dysfunktionel kongres

Så sent som i fredags opfordrede formanden for Repræsentanternes Hus, republikaneren Paul Ryan, præsident Trump til at lade DACA være. I et radiointerview sagde Paul Ryan, at Kongressen arbejder på løsning, så programmet kan bevares i en ny form.

Andre republikanske politikere ønsker dog at smide DACA i skraldespanden så hurtigt som muligt, hvorfor forhandlingerne ventes at blive særdeles hårde.

Politico konkluderer, at beslutningen om at stoppe programmet har potentiale til "at blive en af de mest omstridte" i Trumps første tid som præsident.

- Det er meget usikkert, hvad der kommer til at ske, især med så dysfunktionel en kongres, som vi har i øjeblikket. Vi har jo set med Obamacare, at selvom et flertal i Kongressen grundlæggende er enige om noget, så er det ingen garanti for, at det bliver til lov, siger Ask Bo Larsen.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk