Trump: Vi svarer igen indtil Syriens 'morderiske tyran' dropper kemiske våben

USA's præsident appellerer til Rusland og Iran om at trække støtten til Syriens præsident Bashar Assad.

Med et militært angreb i nat dansk tid er USA gået direkte efter mål i Syrien, der har forbindelse til Syriens præsident Bashar al-Assads kemiske våben.

Det fortalte præsident Donald Trump i en tale til nationen kort efter, angrebet var udført.

- Vi er klar til at fastholde sådan et modsvar, indtil det syriske regime stopper med at bruge kemiske midler, lød det fra præsidenten.

Det er altafgørende for USA's sikkerhedsinteresser, at udbredelsen og brugen af kemiske våben bliver stoppet, sagde Trump.

- I dag er vi gået imod barbari og brutalitet, lød det fra præsidenten.

Et monsters forbrydelser

Sammen med Storbritannien og Frankrig angreb amerikanerne syriske mål som et modsvar på sidste weekends formodede kemiske angreb i den syriske by Douma ikke langt fra hovedstaden Damaskus.

- Det er ikke et menneskes handlinger. Det er forbrydelser begået af et monster, sagde Trump om Assads brug af kemiske våben.

USA og de allierede er overbeviste om, at Syriens leder, Bashar Assad, bevidst angreb sin egen befolkning. Og angrebet var dråben for Trump og co., understregede han i talen.

- For et år siden lancerede Assad en række kemiske angreb på sin egen befolkning. USA svarede igen med 58 missiler. (...) Sidste lørdag udførte Assad-regimet igen et kemisk angreb for at slagte uskyldige civile. Denne massakre var en alvorlig eskalering i et mønster, hvor regimet bruger kemiske våben, sagde Trump.

'Forsvarer moderiske tyranner'

Trump sendte samtidig en appel til Rusland og Iran, som støtter det syriske regime.

- Til Iran og Rusland vil jeg gerne spørge, hvilken nation, der gerne vil sættes i forbindelse med en massemorder, der dræber uskyldige mænd, kvinder og børn.

- Verdens lande kan blive bedømt ud fra, hvilke venner de har. Ingen nation kan klare sig i det lange løb ved at promovere slyngelstater, brutale tyranner og morderiske tyranner, sagde Trump og fortsatte:

- Rusland er nødt til at beslutte, om man vil fortsætte ned af denne mørke vej, eller om man vil gå sammen med civiliserede nationer som en styrke mod stabilitet og fred. Forhåbentlig vil vi en dag komme overens med Rusland og måske endda med Iran. Men måske sker det ikke.

Vil ikke blive i Syrien på ubestemt tid

Det vestlige angreb skulle blandt andet have ramt et laboratorium i Damaskus og flere militærbaser, oplyser observatørgruppen Det Syriske Observatorium for Menneskerettigheder (SOHR) ifølge Reuters.

Det britiske forsvarsministerium oplyser, at det har affyret missiler mod syriske militærbaser i nærheden af Homs. De er mistænkt for at opbevare bestanddele til kemiske våben.

I sin tale understregede den amerikanske præsident, at USA ikke har nogen intentioner om at blive i Syrien på ubestemt tid.

- USA gør sig ingen illusioner om at være alle steder, hvor der er tyraner. (….) Mellemøsten er et problemfyldt sted, men vi vil forsøge at gøre det bedre. USA er en ven og en partner, men regionens skæbne lægger i hænderne på dens egen befolkning, sagde han.