Trump 'vidste præcis, hvad der foregik' i sag om magtmisbrug

Samarbejdspartner til præsidentens advokat står frem med anklager.

(ARKIV) Den ukrainsk-amerikanske forretningsmand Lev Parnas, der har arbejdet sammen med præsident Donald Trumps personlige advokat, Rudy Giuliani, er stået frem i et interview med MSNBC. (Foto: Brendan MCDermid © Scanpix)

Netop som en rigsretssag mod USA's præsident, Donald Trump, ventes at gå i gang i næste uge, kommer flere detaljer frem i anklagerne om Trumps magtmisbrug.

Denne gang kommer de fra Lev Parnas, der har arbejdet sammen med Trumps personlige advokat, Rudy Giuliani, og som også har mødtes med præsident Trump selv.

Lev Parnas siger nu, at Donald Trump "vidste præcis, hvad der foregik", da Parnas og Rudy Giuliani forsøgte at finde oplysninger, der kunne skade Trumps politiske rival, demokraten Joe Biden.

Joe Biden er blandt favoritterne til at blive nomineret som præsidentkandidat for Det Demokratiske Parti til USA's præsidentvalg til efteråret.

- Trump var klar over alt, hvad jeg foretog mig, og jeg gjorde aldrig noget uden tilladelse fra Rudy Giuliani eller ham, siger Lev Parnas i et interview med tv-stationen MSNBC

Præsident Donald Trump har afvist anklagerne.

'Intentionen var at grave smuds frem'

I sidste måned stemte det ene kammer i Kongressen i USA, Repræsentanternes Hus, for at indlede en rigsretssag mod præsident Trump, og i går blev anklageskriftet sendt videre til det andet kammer, Senatet.

Donald Trump er anklaget for at have misbrugt sin magt ved at presse Ukraines præsident til at efterforske Joe Biden og sønnen Hunter Biden, der var medlem af bestyrelsen for et gasselskab i Ukraine, med det ærinde at grave belastende oplysninger frem om Biden.

Se mere om sagen her:

Trump hævder, at han udelukkende ønskede at bekæmpe korruption.

Men ifølge Lev Parnas efterforskede Trumps personlige advokat, Rudy Giuliani, aldrig Joe og Hunter Biden for korruption. Intentionen var at netop at finde smuds frem, der kunne skade Biden.

Tidligere på ugen afleverede Lev Parnas en lang række breve, sms'er og håndskrevne noter til Demokraterne som bevismateriale i rigsretssagen mod Trump i Senatet.

Dokumenterne viser, at Lev Parnas var i regelmæssig kontakt med Rudy Giuliani og ukrainske embedsmænd, hvilket kunne pege på, at Lev Parnas var direkte involveret i et forsøg på at få Ukraines præsident til at gå ind i sagen om Biden.

Lev Parnas er lige nu sigtet i en anden sammenhæng, nemlig i en sag om at han ulovligt skulle have doneret politiske kampagnebidrag til Trump i en størrelsesorden af 2,2 millioner kroner.

Usikkert hvordan sagen udvikler sig

Rigsretssagen ventes at gå i gang i næste uge i Senatet, hvor præsident Trumps parti, Republikanerne, har flertal.

Hvis Trump skal kendes skyldig og dermed afsættes, kræver det derfor, at tyve republikanske senatorer vender ham ryggen. Som det ser ud nu, er det, ifølge USA-korrespondent Lillian Gjerulf Kretz, ikke sandsynligt.

- Men det er til gengæld ikke sikkert, hvordan den her sag udvikler sig. Demokraterne vil kræve en afstemning om vidner, og her kræver det kun, at fire republikanere stemmer for – så har Demokraterne flertal.

- Så får vi vidner, som for eksempel John Bolton, præsidentens tidligere nationale sikkerhedsrådgiver, der siger, at han har ny relevant viden og er klar til at stå frem, siger hun.

Donald Trump har afvist flere af forklaringerne, der er afgivet i Repræsentanternes Hus med henvisning til, at personerne har været politisk farvede og imod ham.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk