Trump vifter med Mexico-aftale og kommer til at afsløre hemmelige detaljer

Det er ikke første gang, at USA kommer til at afsløre deltaljer fra aftaler.

Vanen tro ventede der en horde af journalister ved præsident Donald Trumps Marine One-helikopter, da han i nat dansk tid skulle til staten Iowa for at holde tale.

Og som sædvanligt ville han gerne sige et par ord til journalisterne.

Med sig havde han den meget omtalte aftale med Mexico, der skal sætte en stopper for den ulovlige migration over USA's sydlige grænse.

- Det her er aftalen, som alle siger, at jeg ikke har, sagde Donald Trump, efter han havde hevet et stykke foldet papir ud af inderlommen.

  • Her ses Donald Trump, efter han har taget papiret ud af lommen. (Foto: Jim WATSON © Scanpix)
  • Præsidenten viste stolt aftalen frem for journalisterne. Papiret blev dog gennemsigtigt i solen, så man kunne se detaljer fra aftalen. (Foto: Jim WATSON © Scanpix)
1 / 2

Med aftalen slipper Mexico for en told på fem procent, som USA ellers truede med at indføre i mandags.

USA kræver med aftalen, at Mexico sætter en stopper for de mange migranter, der vandrer igennem Mexico for at nå til USA.

En hemmelig aftale

Da journalisterne spurgte ind til, hvad der står i aftalen, svarede Trump, at han det var hemmeligt, og at han ville lade Mexico præsentere indholdet af aftalen.

- Det er én side med en meget lang og meget god aftale for både Mexico og USA, lød det fra Donald Trump.

Solen stod dog bag Donald Trump, hvilket gjorde det hvide stykke papir næsten gennemsigtigt.

Derfor kunne man se flere punkter i aftalen, som ifølge præsidenten ellers var hemmelig.

Et sikkert tredjeland

BBC og flere nyhedsbureauer skriver, at man i papiret kan læse, at USA blandt andet vil gøre Mexico til et såkaldt "sikkert tredjeland".

Det betyder, at migranter skal søge asyl i Mexico, som de er rejst igennem fra for eksempel Mellemamerika, i stedet for i USA.

Desperate migranter gør alt, hvad de kan for at komme fra Mellemamerika til Mexico og videre til den amerikanske grænse. Her ses nogle af dem krydse floden Suchiate, der løber mellem byen Tecun Uman i Guatemala og Ciudad Hidalgo i Mexico. (Foto: Pedro PARDO © Scanpix)

Ifølge papiret i Donald Trumps hånd har Mexico forpligtet sig til øjeblikkeligt at undersøge landets love, så det kan blive et sikkert tredjeland, hvis der er brug for det for at stoppe migrantpresset på den amerikanske grænse.

Det bliver dog kun nødvendigt, hvis ikke Mexico formår at stoppe migranterne ved den sydlige grænse, hvor man har udstationeret 6.000 soldater fra nationalgarden.

Ikke første gang

Det er ikke første gang, at USA tilsyneladende kommer til at at afsløre politiske planer ved at være en smule for lemfældige med papirer.

I slutningen af januar holdt USA's nationale sikkerhedsrådgiver, John Bolton, pressemøde om nye amerikanske sanktioner mod styret i Venezuela.

Med sig havde han en notesblok, som han på et tidspunkt kom til at vise. "5.000 soldater til Colombia" stod der på notesblokken, som journalisterne i salen ikke kunne undgå at bemærke.

Det Hvide Hus ville senere ikke kommentere på hændelsen.

Her ses Jonn Bolton med blokken, hvor der blandt andet står "5.000 soldater til Colombia". (Foto: JIM YOUNG © Scanpix)
Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk