Trump vil åbne grænserne for en lang række lande - Biden sætter prompte hælene i

Med virkning fra 26. januar vil Donald Trump ophæve flere indrejserestriktioner.

Præsident Trump ændrer indrejseregler kort før, at han skal afgive præsidentmagten. (Foto: Carlos Barria © Scanpix)

I 11. time inden, at den amerikanske præsident Donald Trump i morgen skal afgive magten til Demokraternes Joe Biden, har Trump besluttet, at der skal skrues på flere af de nuværende indrejserestriktioner til USA.

Det skriver Det Hvide Hus i en pressemeddelelse med Donald Trump som afsender.

Nærmere bestemt vil indrejserestriktionerne til USA for de 26 Schengen-lande blive ophævet med virkning fra den 26. januar, mens der stadig vil gælde strenge regler for indrejse, hvis man eksempelvis kommer fra Kina.

- Dette tiltag er den bedste måde fortsat at beskytte amerikanere mod covid-19, samtidig med at rejser kan genoptages på sikker vis, står der.

Og det betyder, at rejsende fra for eksempel Danmark nemmere kan komme ind i det hårdt coronaplagede USA.

Også for indrejsende fra Brasilien, Storbritannien og Irland vil Trump ophæve restriktioner. Det kræver blot en negativ coronatest eller papirer på, at man har været smittet for at få adgang til USA, står der i meddelelsen.

Men om det så var ønsket, er det nok det allerfærreste, der overhovedet kan nå til USA, før de igen vil blive nægtet adgang til landet.

For Joe Biden - der altså sidder på magten fra i morgen - har med det samme afvist bekendtgørelsen fra Donald Trump om, at indrejserestriktionerne skal ophæves.

En talsperson for Biden oplyste natten til tirsdag dansk tid, at Biden ikke har nogen planer om igen at åbne grænserne i nær fremtid.

Planer om strammere tiltag

USA vil inden månedens udgang kræve, at stort set alle indrejsende flypassagerer skal have foretaget en negativ coronatest inden indrejse. Det vil ske i et forsøg på at få bugt med coronasmitten i landet.

Men Biden mener ikke, at restriktionerne for at komme ind af den grund bare kan fjernes. Det skriver pressetalskvinden Jen Psaki på Twitter:

- Som følge af rådgivning fra vores medicinske eksperter ønsker Biden ikke at ophæve disse restriktioner den 26. januar.

- Faktisk har vi planer om at styrke tiltag omkring internationale rejser for i yderligere grad at mindske spredningen af covid-19.

Det begrunder hun blandt andet med, at vi lige nu ser flere nye og mere smitsomme coronavarianter i omløb.

Næsten alle udenlandske indrejsende, der inden for de seneste 14 dage har været i de 26 Schengen-lande, Brasilien, Storbritannien og Irland, har under de regler, som Trump ønsker fjernet, været udelukket fra indrejse i USA.

Trump havde ifølge Reuters opbakning fra flere sundhedseksperter i sin administration til igen at åbne op.

Når Biden den 20. januar for udleveret nøglerne til Det Hvide Hus, har han juridiske beføjelser til at genindføre indrejsebegrænsningerne, skriver Reuters.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter