Trump vil fjerne nyfødtes ret til statsborgerskab: Eksperter sår tvivl om hans juridiske muligheder

Præsidenten vil fratage nyfødte deres grundlovssikrede ret til amerikansk statsborgerskab, hvis deres forældre ikke er statsborgere.

Den amerikanske præsident, Donald Trump, er i disse dage i fuld gang med at føre valgkamp for sit parti, Republikanerne, forud for midtvejsvalget i næste uge. (Foto: Nicholas KAMM © Scanpix)

Hvis en baby kommer til verden inden for USA's grænser - og dens mor og far ikke er statsborgere - så skal barnet ikke længere automatisk tildeles amerikansk statsborgerskab.

Sådan lyder det fra den amerikanske præsident, Donald Trump, i et eksklusivt interview med nyhedsmediet Axios.

Retten til automatisk statsborgerskab er ellers sikret i den amerikanske forfatning.

Og en forfatningsændring kan kun ske, hvis et flertal på to tredjedele i Kongressens to kamre godkender det. Herefter skal tre fjerdedele - altså 38 ud af 50 - af USA's stater også godkende ændringen.

Men ifølge den amerikanske præsident har han ikke har brug for Kongressens tilladelse til at ændre loven.

- Jeg har altid fået at vide, at det kræver en ændring i forfatningen. Men ved du hvad? Det gør det ikke. Man kan givetvis gøre det gennem en vedtagelse i Kongressen, men nu siger de, at jeg bare kan gøre det med et præsidentielt dekret, siger Donald Trump under interviewet.

Eksperter afviser

Flere eksperter har dog afvist, at det kan faktisk kan lade sig gøre for præsidenten at ændre i landets forfatning med et snuptag.

- Han kan ikke gøre det på egen hånd, og faktisk kan han ikke engang gøre det, hvis Kongressen godkender en vedtægt. Jeg tror, det vil kræve en ændring af selve forfatningen, siger Suzanna Sherry, professor i jura ved Vanderbilt Universitet til nyhedsbureauet AP.

Andre eksperter siger dog til AP, at et eventuelt præsidentielt dekret har en lille mulighed for at blive en realitet, men at det ville ”krænke ånden” i den 14. tilføjelse i den amerikanske forfatning, som netop omhandler retten til amerikansk statsborgerskab.

Præsidentens tolkning

Det er ikke første gang, at den amerikanske præsident lufter ideen om at ophæve den automatiske ret til statsborgerskab, fortæller USA-korrespondent i DR Nyheder, Lillian Gjerulff Kretz.

- De færreste juridiske eksperter tror, at præsidenten kan levere på det løfte, da de mener, det strider direkte mod den amerikanske forfatning.

- Som det er i dag, så bliver du automatisk amerikansk statsborger, hvis du er er født i USA. Men præsident Trump mener, det bør tolkes som, at du kun opnår den ret, hvis du er født af amerikanske statsborgere.

Hvis den amerikanske præsident vælger at udstede et præsidentielt dekret, vil det med sikkerhed blive udfordret hele vejen til USA’s Højesteret, vurderer korrespondenten.

Midtvejsvalg lige om hjørnet

Der er kun en uge til, at amerikanerne skal stemme ved midtvejsvalget. Og selvom den amerikanske præsident ikke selv er på valg – men derimod politikerne i Senatet og Repræsentanternes Hus – så påvirker valget sandsynligvis timingen af præsidentens udmelding.

Tirsdag den 6. november bliver nemlig i høj grad et valg for og imod præsidenten og hans politik, fortæller Lillian Gjerulff Kretz.

- Trump turnerer landet rundet til valgmøder for at opildne sin base og sikre, at flest mulig republikanske kandidater bliver valgt til kongressen. Og Trump forsøger at gøre immigration til valgets største tema, siger hun og fortsætter:

- Han har beordret mere end 5.000 soldater til den amerikansk-mexicanske grænse for at stoppe den karavane af immigranter, der er på vej op gennem USA. Den form for beslutninger og udmeldingen i dag appellerer til Trumps base, der vil have strammet op, når det gælder immigration i USA.

I interviewet hævder præsidenten også, at USA er det eneste lande i verden, der giver statsborgerskab til nyfødte børn af ikke-statsborgere.

Men det er ikke tilfældet.

Mere end 30 lande rundt omkring i verden giver faktisk automatisk statsborgerskab til børn af ikke-statsborgere, der bliver født i landet, heriblandt USA’s naboer Mexico og Canada.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk