Trump vil have dødsstraf for massedrab og hadforbrydelser

Psykisk sygdom og had fører til angreb - ikke våbnene, siger præsident Trump efter weekendens masseskyderier.

Der skal gøres mere for at forhindre masseskyderier, siger præsident Trump. (Foto: Saul LOEB © Scanpix)

Personer, der begår massedrab og hadforbrydelser, skal kunne straffes med dødsstraf.

Straffen skal være hård, bestemt og skal komme hurtigt "uden års unødvendig venten".

Det siger præsident Trump på et pressemøde, hvor han forholder sig til weekendens to masseskyderier, som kostede 29 ofre livet i de amerikanske byer Dayton og El Paso.

Præsidenten fordømmer angrebene og kalder dem "angreb på nationen og en forbrydelse mod al menneskehed" og betegner dem som indenlandsk terrorisme.

På det korte pressemøde fordømte han "de onde angreb" og tog stærk afstand fra racismen og den hvide nationalisme, der kom til udtryk ved angrebet i El Paso.

Med sin fordømmelse af racisme, højreekstremisme og hvid nationalisme tager præsidenten afstand til emner, som han tidligere er blevet kritiseret for ikke at lægge nok afstand til.

En del af bekæmpelsen af masseskyderier kræver også, at man tager kampen op over for dele af internettet, sociale medier, underholdningsindustrien og computerspil, der blandt andet glorificerer vold, mener præsident Trump.

Det kræver også et større fokus på psykisk syge, lyder det fra Donald Trump, som ikke brugte meget tid på at tale om den amerikanske våbenlovgivning.

I stedet lød budskabet fra præsidenten:

- Psykisk sygdom og had trykker på aftrækkeren. Ikke pistolen.

Lovforslag er strandet

Myndighederne i USA skal også blive bedre til at identificere farer, inden de udvikler sig til masseskyderier, lyder det fra præsidenten, der vil have såkaldte 'red flag'-love, hvor myndighederne får mulighed for at tage våben fra personer, der identificeres som værende farlige.

Der kom ikke konkrete udspil fra præsidenten vedrørende tiltag i forhold til stramninger i forbindelse med eksempelvis baggrundstjek ved køb af skydevåben.

Repræsentanternes Hus, hvor Demokraterne har flertal, har tidligere godkendt to forslag om øget baggrundstjek, men forslagene er strandet i Senatet, som er kontrolleret af Republikanerne.

Efter weekendens angreb har flere af Demokraternes håbefulde præsidentkandidater været på banen for at pege fingre ad ikke blot præsidenten, men også hans fæller i Det Republikanske Parti.

Vigtige tiltag for at bremse volden fra skydevåben bliver bremset af "politikere uden rygrad og personer, der render våbenlobbyisternes ærinde", lyder beskyldningen blandt andet fra Cory Booker, der er senator i New Jersey og en af Demokraternes præsidentkandidater.

Og mens præsidenten i weekenden udtalte, at administrationen 'har gjort mange ting' i forhold til at forhindre skyderier, er flere lovforslag gået i stå i Kongressen.

Nyhedsbureauet AP peger på, at præsidenten sidste år opfordrede til bedre baggrundstjek og underskrev et lovforslag, der skulle sikre, at de føderale myndigheder blev bedre til at dele deres data, men ikke har fulgt ønsker fra Demokrater om strammere våbenlovgivning.

Demokrater langer ud

Tidligere i dag skrev præsidenten på Twitter, at han ønsker stærkere baggrundstjek for våbenejere.

- Republikanere og Demokrater må søge sammen og sikre stærke baggrundstjek, måske ved at parre det med det desperate behov for en indvandringsreform, lød det fra præsidenten, der dermed lagde op til at knytte våbenlovgivning sammen med sin udlændingepolitik.

Det er en strategi, der næppe vil dæmpe kritikken fra Demokrater, som blandt andet har knyttet angrebet i El Paso sammen med præsidentens retorik om latinamerikanere.

Blandt andet Jerry Nadler, som er et af de mest fremtrædende kongresmedlemmer fra Demokraterne, har kritiseret præsidentens udmelding i hårde vendinger i eftermiddag.

- Hvad er forbindelsen mellem baggrundstjek for skydevåben og indvandringslovgivning?, lyder det retorisk fra Jerry Nadler ifølge CNBC.

- Det er er modbydeligt. Det minder mig om 1930’ernes Tyskland, siger han.

Også Beto O'Rourke, der kommer fra El Paso, hvor 20 mennesker blev skuddræbt i lørdags, har udtalt sig meget kritisk om præsidenten i de seneste dage.

Skyderiet efterforskes som en terrorsag, og den formodede gerningsmand – en 21-årig, hvid amerikaner – menes at have udført angrebet som en hadforbrydelse målrettet latinamerikanere i USA.

O’Rourke peger på, at præsident Trump ved flere af sine vælgermøder blandt andet har brugt ord som 'kriminelle', 'invasion', og 'voldtægtsforbrydere' til at beskrive den latinamerikanske befolkning.

Donald Trump bliver af flere kandidater fra Demokraterne beskyldt for inddirekte at have opildnet til had mod migranter. Han siger, at had ikke hører hjemme i USA: