Trump vil have Kongressen til at afskaffe USA's visum-lotteri

Gerningsmanden bag terrorangrebet i New York vandt ifølge præsident Donald Trump et visum til USA i et lotteri.

USA's præsident Donald Trump vil ændre landets visum-system sagde han tirsdag på et pressemøde. (Foto: Michael Reynolds © Scanpix)

USA's præsident Donald Trump vil ændre landets visumsystem, så udlændinge ikke længere kan få et visum via en lodtrækning.

Det sagde han her til eftermiddag på sit første pressemøde, efter den 29-årige usbekiske mand Sayfullo Saipov mandag aften dansk tid dræbte otte personer og sårede 12 med en bil på Manhattan i New York.

- Jeg begynder i dag processen mod at afvikle lotteriordningen, annoncerede Donald Trump.

Trump: Saipov vandt lodtrækning

Ifølge Trump kom Saipov til USA i 2010 netop via et visum vundet i en lodtrækning, det såkaldte "Diversity Immigrant Visa Program", hvor udlændinge kan søge om at vinde en opholdstilladelse for at skabe mere mangfoldighed i USA.

Det er endnu ikke bekræftet af andre myndigheder.

- Det lyder rart, men det er det ikke, sagde Trump og kaldte systemet en "joke".

- Vi skal være meget hårdere, meget smartere og mindre politisk korrekte.

50.000 får visum via lotteri hvert år

Lotteri-programmet blev indført i 1990 under den republikanske præsident George Bush Sr. Siden er der blevet uddelt omkring 50.000 visa i lotteriet årligt.

- Med loven ville man gerne sikre, at der kom en masse forskellige type indvandrere til USA, forklarer Ask Bo Larsen, der er skribent med fokus på immigration på netmediet Kongressen.dk.

- Det ligger i landets selvforståelse og fortælling som et land, der jo blev skabt på baggrund af indvandring fra Europa.

Kravet for at få sit navn med i puljen er, at man har en gymnasiel uddannelse, ikke har været straffet, og at man har en nationalitet, der er underrepræsenteret i USA.

Alle ansøgere skal igennem en sikkerhedsprocedure for at komme ind i landet.

Lotteri skal afløses af kunnen

Lotteriet skal erstattes af en ny type visum, der er baseret på, hvad folk kan, sagde Donald Trump på pressemødet.

- Det skal få flere højtuddannede til USA, hvilket er svært, som det er nu, siger Ask Bo Larsen fra Kongressen.dk.

Trump vil nu "med det samme" bede den amerikanske kongres om at sætte gang i arbejdet for at afvikle lodtrækningssystemet.

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/925684982307348480?ref_src=twsrc%5Etfw

Det kan dog blive vanskeligt at få et flertal til at stemme for en ændring af loven, da Trump i forvejen har problemer med at få gennemført en større immigrationsreform, vurderer Ask Bo Larsen.

- Trump er efter terrorangrebet i New York gået hårdt efter demokraterne, selvom deres stemmer kunne hjælpe ham til at få afskaffet programmet.

'Send ham til Guantanamo'

Sayfullo Saipov er pt. i politiets varetægt i New York.

Adspurgt om hvad der nu skal ske med ham, svarede Trump, at han "helt sikkert" vil overveje at sende Saipov til Guantanamo-basen, hvor USA har fængslet omkring 41 terrormistænkte fanger.

- Send ham til Gitmo, lød det fra præsidenten.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk