Trump vil nægte alle muslimer indrejse til USA

Udmeldingen får fremtrædende politikere på stribe til at tage afstand fra den excentriske præsidentkandidat.

Flere af Trumps konkurrenter til at vinde Republikanernes præsidentnominering tager også afstand fra udmeldingen. (Foto: scott olson © Scanpix)

Den republikanske præsidentkandidat Donald Trump forstår at skabte røre i den politiske debat i USA.

Mandag foreslår mangemilliardæren, at alle muslimer midlertidigt skal nægtes indrejse til USA efter skyderiet i San Bernardino, Californien, i sidste uge.

- Det er tydeligt for alle, at hadet (fra muslimer, red.) er uden for fatteevne. Hvor dette had kommer fra og hvorfor, må vi finde ud af, lyder det i en skriftlig udtalelse fra Trump.

- Indtil vi kan fastslå og forstå dette problem og den farlige trussel, det udgør, skal vores land ikke være offer for forfærdelige angreb fra mennesker, som tror på jihad, og som ikke har nogen fornuft eller respekt for menneskeliv, siger han ydermere.

Udmeldingen fra Trump, der er faldet en smule tilbage i meningsmålingerne den seneste tid, har fået Det Hvide Hus til at reagere.

Ben Rhodes, en af præsident Barack Obamas udenrigspolitiske toprådgivere, kalder forslaget for forfatningsstridigt og "i strid med amerikanske værdier."

Flere af Trumps konkurrenter til at vinde Republikanernes præsidentnominering tager også afstand fra udmeldingen.

Trumps udmelding kommer dagen efter, at Obama i en tale til nationen opfordrede amerikanerne til ikke at lade deres frustration over angrebet i San Bernardino, hvor 14 døde, gå ud over muslimer i landet.

/ritzau/Reuters

FacebookTwitter