Trumps advokat erkender svindel - men kun vælgerne kan fælde præsidenten

Selv hvis Trump gav ordre om lovbrud, kan anklagere ikke sigte ham, forklarer Steffen Kretz.

USA's præsident, Donald Trump, beordrede sin personlige advokat til at begå ulovligheder kort før præsident-valget i 2016.

Det sagde Trumps mangeårige advokat, Michael Cohen, i aftes i retten i New York, hvor han tilstod en række lovovertrædelser som led i en aftale med anklagemyndigheden.

Michael Cohen fortalte, at Donald Trump få uger før præsidentvalget i 2016 beordrede ham til i hemmelighed at betale store beløb til to kvinder, som hævdede at have haft affærer med Trump.

Advokaten skulle også skjule pengesporet med det direkte formål at påvirke udfaldet af præsidentvalget ved at sørge for, at de to kvinder ikke fortalte offentligheden om deres anklager. Den manøvre strider mod den amerikanske lovgivning om politiske kampagner.

- Hvis det er rigtigt, så kan Donald Trump i princippet sigtes for at have overtrådt loven om kampagnemidler, forklarer USA-korrespondent i DR Nyheder Steffen Kretz.

Ingen sigtelse

Men det betyder ikke, at der ligger en sigtelse i præsidentens postkasse, når han vågner.

- Reglen i USA er, at anklagemyndigheden ikke kan sigte en siddende præsident. Det er kun et flertal i Repræsentanternes Hus i Kongressen, som kan føre den sag mod præsidenten, siger Steffen Kretz:

- Og det kommer nok ikke til at ske, så længe præsidentens parti, Republikanerne, har flertallet i det kammer.

Flertal i fare

Flertallet kan dog forsvinde allerede i november, når der er midtvejsvalg i USA. Her er alle pladserne i Repræsentanternes Hus på valg, og meningsmålinger tyder på, at Demokraterne har gode chancer for at erobre majoriteten.

- Er der lige pludselig et demokratisk flertal efter november, så kunne man godt forestille sig, at politikerne ville sige, at den her sag må vi kigge nærmere på, siger Steffen Kretz.

- Så lige nu er den største trussel mod Trump altså ikke juridisk, men politisk - for hvordan vil vælgerne se på de nye oplysninger, som er kommet frem?

Vil Cohen samarbejde?

Michael Cohens tilståelse, der også omfatter forskellige former for økonomisk kriminalitet, betyder ikke nødvendigvis, at Trumps tidligere advokat har indgået en aftale om at samarbejde med anklagemyndigheden mod sin tidligere chef.

Men hvis det sker, kan præsidenten være i alvorlige problemer.

- Netop det, at Cohen har brudt sin tavshed og sin loyalitet over for Donald Trump, er et faresignal, siger Steffen Kretz.

Han nævner, at advokaten både kan blive indkaldt som vidne i Kongressen, eller han kan vælge at indgå et aftale med den særlige anklager, Robert Mueller, som undersøger det mulige samarbejde mellem Donalds Trumps valgkampagne og Rusland.

- Michael Cohen er formentlig den mand, som Trump har arbejdet sammen med, som kender flest af hans hemmeligheder.

- Han var Trumps personlige advokat gennem ti år. Cohen har kaldt sig selv for "Mr. Fix-it" - altså manden, som løste alle de problemer, der opstod på Trumps vej. Så han kender sikkert mange flere ting, som han kunne fortælle myndighederne.

En anden Trump-medarbejder dømt

Michael Cohens får først sin straf senere i år, og han er ikke den eneste tidligere Trump-medarbejder, som kan se frem til et fængselsophold.

Præsidentens forhenværende kampagnechef, Paul Manafort, blev i går kendt skyldig i otte tilfælde af skattesnyd og forskellige former for banksvindel.

Retssagen mod Paul Manafort er den første, som tager afsæt i den særlige anklager, Robert Muellers, efterforskning - selvom den ikke umiddelbart har noget med Trumps valgkampagnes mulige samarbejde med Rusland at gøre.

Dommen giver dog alligevel Robert Mueller et betydeligt rygstød, siger Steffen Kretz:

- Nu har Robert Mueller en sejr i en retssag. Så det her med, at det hele skulle være en heksejagt, som Trump skriver på Twitter næsten dagligt - den argumentation er blevet sværere i dag.

Facebook
Twitter