Trumps ambassadeplaner i Israel bryder med årtiers amerikansk politik

Hvis den amerikanske ambassade flyttes til Jerusalem, udfordrer præsident Trump hele den arabiske verden, siger ekspert.

Palæstinensere brænder Trump-billeder af, efter Trump angiveligt har orienteret Abbas om sine planer om at flytte den amerikanske ambassade til Jerusalem.

Donald Trump bryder med årtiers amerikansk politik på området, hvis han vælger at flytte den amerikanske ambassade i Israel fra Tel Aviv til Jerusalem. Sådan lyder vurderingen fra Politikens seniorkorrespondent Anders Jerichow.

- Det er en meget stor ting, hvis det er det, han har på vej.

En talsperson for den palæstinensiske præsident, Mahmoud Abbas, oplyste i går eftermiddag, at den amerikanske præsident har orienteret den palæstinensiske leder om sine planer om at flytte ambassaden til Jerusalem.

Oplysningerne er dog ikke bekræftet fra amerikansk side, ligesom der heller ikke er forlydender om, hvornår ambassaden i givet fald skal flytte.

Anerkendelse af Israels krav på Jerusalem, hvis ambassade flyttes

Hvis det sker, vil det være en anerkendelse af Israels ret til at gøre krav på Jerusalem.

- Hvis Donald Trump som den eneste nu har besluttet at anerkende, at Israel har eneret på Jerusalem, og at han vil flytte USA's ambassade op til Jerusalem, så bryder han årtiers politik, siger Anders Jerichow.

Jerusalem er vigtig, fordi byen er hellig for både muslimer og jøder.

- Jerusalem er meget vigtig, fordi den rummer meget hellige steder for både israelske jøder og palæstinensiske muslimer. I forhandlinger om Mellemøstens fremtid har det således været det sværest tilgængelige spørgsmål, lyder det fra Anders Jerichow.

Trodser advarsler

Hvis Donald Trump gør alvor af at flytte den amerikanske ambassade i Israel til Jerusalem, trodser han adskillige parters advarsler.

- Han udfordrer hele den arabiske verden og han blæser på de råd, han har fået fra det amerikanske udenrigsministerium, og han lægger sig potentielt ud med flere af USA's allierede i den vestlige verden, lyder det fra Anders Jerichow.

Ifølge saudiarabisk stats-tv advarer Kong Salman imod at flytte ambassaden. Han bedyrer således, at det vil være et farligt skridt, og at det vil bringe sindene i kog i den muslimske verden.

Saudi-Arabien og USA er allierede.

Anders Jerichow vurderer, at hvis den amerikanske præsident flytter ambassaden, er motivet at glæde sine vælgere.

- Han gør det i givet fald, fordi han mener Israel har en ret til den by og den vælgerskare, der støtter Trump, støtter i meget stor udstrækning Israels krav på byen.

Omvendt kan det være en progressiv beslutning, hvis Donald Trump i givet fald vælger at placere ambassaden i den jødiske vestlige del af Jerusalem, og samtidig anerkender, at palæstinenserne har ret til at være i byen.

- Det ville være et gennembrud, lyder det fra Anders Jerichow.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk