Trumps forhandlinger kan sikre billigere danske kampfly

Danmark står foran indkøb af 27 kampfly af samme slags som USA.

Donald Trump er i fuld gang med at forhandle pris på kampfly fra Lockheed Martin. (Foto: © © Peter Nicholls / Reuters, Scanpix)

Meget tyder på, at det vil lykkes for den kommende amerikanske præsident Donald Trump at presse prisen på Lockheed Martins F35-kampfly.

Flytypen er også udset til at blive Danmarks næste kampfly, og Trumps forhandlinger kan få stor betydning for Danmarks indkøb af 27 kampfly, som vurderes til at koste 20 milliarder kroner.

- Trumps udtalelser kan have en positiv påvirkning på prisen på Danmarks fly, fordi vi køber dem sammen med USA og en række andre lande, siger Andreas Krog, som er redaktør på nytkampfly.dk og kender af indkøb af kampfly til Ritzaus Bureau.

Hvor stor betydning, Trumps indblanding kommer til at få, er dog ikke til at sige, tilføjer han.

- Men prisen bliver løbende bragt ned, efterhånden som man forhandler. Og for hver pulje, man forhandler, bliver prisen lavere, siger Andreas Krog.

Trump forhandlede prisen

Oveni de anslåede 20 milliarder kroner for flyene kommer yderligere 36,4 milliarder, som over 30 år går til udvikling, drift og indlagte risici.

Donald Trump lovede på et pressemøde onsdag, at han vil tage affære.

- Jeg er meget involveret i processen om F35 med generalerne og admiralerne. Processen er meget forsinket og er gået milliarder over budgettet, sagde Trump.

- Vi vil bringe omkostningerne væsentlig ned. Og vi vil gøre sådan, at vi får et endnu bedre fly. Vi vil også skabe noget konkurrence, og det bliver en smuk ting, sagde Trump.

Fredag havde han besøg af Marillyn Hewson, der er direktør i virksomheden Lockheed Martin, hvor prisen blev drøftet.