Trumps forsvar afsluttet på to timer: 'En buffet af argumenter til republikanske senatorer'

Efter en uge med forsvarere og anklagere er det nu senatorerne, der skal stille spørgsmål i rigsretssagen mod Trump.

Rigsretssagen mod Trump fortsætter i første omgang til og med fredag, hvor senatorerne skal tage stilling til, om der skal føres vidner i sagen. (Foto: JOSHUA ROBERTS © Scanpix)

De havde lovet at holde det kort, og præsidentens hold af advokater holdt i den grad deres løfte.

For efter bare to timer rundede forsvaret for Donald Trump af og afsluttede rigsretssagens syvende dag i Senatet i Washington i USA.

Siden lørdag har Trumps forsvar over tre dage argumenteret for, hvorfor præsidenten ikke skal dømmes skyldig i de anklager, Demokraterne har rejst mod ham: Magtmisbrug og hindring af Kongressens efterforskningsarbejde.

Centrum for sagen er stadigvæk, hvorvidt præsident Trump forsøgte at afpresse Ukraine til at efterforske sin mulige politiske rival Joe Biden og Demokraterne ved at tilbageholde vigtig økonomisk hjælp til landet.

Listen af argumenter fra Trumps forsvar har været lang og ganske varieret.

Præsidenten var i sin gode ret til at stille krav om påstået korruption i Ukraine, har det lydt.

Eller at præsidentens handlinger i så fald ikke har opfyldt betingelserne for, hvad den amerikanske forfatning tolker som grundlag for en rigsretssag. Samt at Demokraternes eneste formål med rigsretssagen er at fratage Trump valgsejren fra 2016.

To af Trumps advokater, Jay Sekulow (tv.) og Pat Cipollone, der afsluttede deres forsvar i dag. (Foto: DREW ANGERER © Scanpix)

De mange forskellige argumenter kan anses som en bevidst strategi, påpeger lektor for Center for amerikanske studier på Syddansk Universitet, Niels Bjerre-Poulsen.

- Republikanerne har argumenteret i øst og vest. Men formålet med Trumps forsvar her er heller ikke nødvendigvis at give en samlet fortælling, men at levere en buffet af argumenter, de republikanske medlemmer af Senatet efterfølgende kan bruge for at stemme for, at Trump ikke er skyldig, siger han.

Kampen om vidnerne

Over de næste to dage har de 100 senatorer så mulighed for at stille spørgsmål til forsvarerne og anklagerholdet fra Repræsentanternes Hus.

Det spørgsmål, der presser sig allermest på i øjeblikket er, hvorvidt der skal indkaldes vidner i sagen.

I går gav Trumps tidligere nationale sikkerhedsrådgiver, John Bolton, anledning til lidt af en kamp i kulisserne i Senatet, idet uddrag af hans kommende bog blev refereret af avisen New York Times.

Bolton hævder angiveligt i sin bog, at Trump i august personligt skulle have gjort det klart, at den økonomiske bistandspakke til Ukraine fortsat skulle tilbageholdes, indtil han fik de ønskede efterforskninger af Demokraterne og Joe Biden. Anklager, som præsident Trump pure har afvist.

Det syv personer store anklagerhold fra Repræsentanternes Hus har, ledet af af Adam Schiff, har argumenteret for, hvorfor de gerne vil indkalde blandt andre John Bolton, men også fungerende stabschef Mick Mulvaney som vidne. H (Foto: SHAWN THEW © Scanpix)

Bolton selv har tilkendegivet, at han vidner, hvis han bliver stævnet, og Demokraterne er derfor ivrige efter at høre, hvad han har at sige. Men det skal et flertal stemme for i Senatet.

Her har Republikanerne flertallet, og derfor håber Demokraterne, at fire republikanske senatorer vil være med til at sikre flertallet, når der skal stemmes på fredag.

Den republikanske senatsleder, Mitch McConnell, har meddelt, at det på nuværende tidspunkt er usikkert, om der vil være et flertal imod at indkalde vidner - selvom Republikanerne helst ønsker at afslutte sagen mod Trump så hurtigt som muligt.

I løbet af dagen har den demokratiske senator Doug Jones argumenteret for, at udkastet til Boltons bog skulle kunne indhentes som bevis, noget Trumps advokater i dag affejede:

- Det er et uudgivet manuskript, som nogle reportere måske har en formodet idé om, hvad beskriver, sagde Jay Sekulow i Senatet i dag.

Kan ramme sårbare republikanere

Selvom der bliver ført vidner i rigsretssagen mod Donald Trump, er det dog langt fra sikkert, at det rykker ved den endelige afstemning, hvor senatorerne skal finde præsidenten skyldig eller frikende ham.

Totredjedele af senatorerne skal nemlig stemme ja for at afsætte præsidenten. Lige nu har Republikanerne flertallet med 53 mod 47, og der skal derfor tyve republikanske stemmer til for at afsætte præsidenten. Noget, der i øvrigt aldrig er sket tidligere.

Den republikanske senator Susan Collins fra Maine er en af dem, der er interesseret i at høre, hvad John Bolton har at sige. (Foto: Mandel NGAN © Scanpix)

Men hvis udfaldet af rigsretsagen er tæt på at være givet på forhånd, hvad er så formålet med at trække sagen i langdrag ved at forsøge at indkalde vidner?

- Et godt bud er, at Demokraterne gør det meget svært for nogle af de mere sårbare republikanske senatorer at stemme for ikke at dømme præsidenten, hvis der er klokkeklare beviser imod ham, forklarer Niels Bjerre-Poulsen.

Han henviser til, at det er et valgår i USA, og at en tredjedel af medlemmerne i Kongressens overhus, Senatet, er på valg.

- Man kan godt argumentere for, at skulle bare fire republikanske senatorer stemme for at dømme præsidenten, er der jo et simpelt flertal for, at han er skyldig. Så bliver det svært for Trump at hævde, at han blev pure frikendt, siger Niels Bjerre-Poulsen.

Der skal dog som sagt være totredjedele - eller 67 af senatorererne - som stemmer for at dømme præsidenten skyldig, hvis han skal afsættes fra posten.

Den seneste uge har adskillige meningsmålinger vist, at langt størstedelen af den amerikanske befolkningen gerne ser, at der bliver indkaldt vidner i rigsretssagen.

Når det kommer til spørgsmålet om, hvorvidt præsidenten skal afsættes, er befolkningen dog stadig fordelt nogenlunde ligeligt på for og imod.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk