Trumps højesteretsbud: Der er brug for neutrale dommere

Der er behov for neutrale og uafhængige dommere i USA's højesteret, siger kandidat Neil Gorsuch.

Trumps bud på en ny højesteretsdommer Neil Gorsuch var mandag hovedperson i en høring, hvor han skulle svare på spørgsmål fra Senatets medlemmer. (Foto: JAMES LAWLER DUGGAN © Scanpix)

49-årige Neil Gorsuch kan måske snart sætte sig på den tomme stol i USA's højesteret. Men først skal han grilles og siden godkendes af Senatet.

Det er han blevet for første gang mandag, og her lagde han ud med at slå fast, at der i højesteret er behov for dommere, der ikke er bundet af hverken ideologi eller politisk ståsted.

- Der er behov for neutrale og uafhængige dommere, siger 49-årige Neil Gorsuch.

Han er blevet nomineret til posten af præsident Donald Trump, men kan først sætte sig til rette ved den øverste juridiske myndighed i USA, når han har fået grønt lys fra Senatets medlemmer.

Og særligt Demokraterne spilder ikke chancen for at stikke til Gorsuch.

Blandt andet stiller topdemokraten Dianne Feinstein kritiske spørgsmål til Neil Gorsuchs syn på abort og homoseksuelles ret til at blive gift. Også indvandring er på dagsordenen.

Gorsuch lader dog ikke til at blive ramt af kritikken. Han forsøger i stedet at berolige Demokraterne og snige uden om deres stik.

- Jeg har dømt til fordel for handicappede studerende, fanger og arbejdere. Nogle gange har jeg gjort det modsatte.

- Men mine beslutninger har aldrig reflekteret en fordom om mennesket foran mig - kun en vurdering af lovgivningen og fakta i hver enkelt sag, siger han.

Mandagens høring er den første i et senatsudvalg. Høringen ventes at strække sig over flere dage.

/ritzau/