Trumps løfter bekymrer klimaminister før konference

I valgkampen har Donald Trump sagt, at han vil investere mere i kul og olie og trække USA ud af klimaaftale.

Ministeren rejser mandag til Marrakesh, hvor han skal deltage i COP22, som skal samle op på topmødet i Paris i december sidste år. (Foto: Sophia Juliane Lydolph © Scanpix)

Det vækker bekymring, at Donald Trump snart sætter sig i stolen som amerikanernes præsident.

Det siger klima- og energiminister Lars Christian Lilleholt (V), fordi republikanske Trump har givet udtryk for, at han vil melde sit land ud af Paris-aftalen fra december sidste år.

- Det giver selvfølgelig en anelse bekymring med nogle af de meldinger, vi har set fra Trump inden valget, med hensyn til ikke at ville implementere klimaaftalen. Men nu skal vi lige trække vejret og se på realiteterne, siger han.

Ministeren rejser mandag til Marrakesh, hvor han skal deltage i COP22, som skal samle op på topmødet i Paris i december sidste år.

Store spillere som USA, Kina, Indien, EU-landene samt et enigt dansk folketing har ratificeret aftalen, som trådte i kraft fire dage før det amerikanske valg.

Det er dog ikke bare lige til at trække sig fra aftalen, der blev vedtaget under COP21 i Paris, siger Lars Christian Lilleholt (V).

- Klimaaftalen er ikke en, man bare trækker sig fra - fra den ene dag til den anden. Når jeg ser den amerikanske politik på klimaområdet, bliver jeg meget glad for, hvordan vi driver klimapolitikken herhjemme med brede løsninger, siger han.

Valget af Trump bør give anledning til at påskønne den brede politiske enighed, der er et af de bærende elementer i Danmarks position som et grønt foregangsland, lyder argumentet fra ministeren derfor.

Klima- og energiministeren hæfter sig ved, at der er bred enighed om at gøre Danmark uafhængig af fossile brændstoffer i 2050.

Under valgkampen har Trump sagt, at han vil investere mere i kul og olie, rulle præsident Barack Obamas klimaplan tilbage og trække USA ud af klimaaftalen fra Paris.

I anledning af klimakonferencen i Marrakesh vil Lilleholt starte en kampagne, som skal køre på de sociale medier og gøre opmærksom på gode fortællinger om Danmarks grønne omstilling.

/ritzau/

Facebook
Twitter