Trumps opfordring til May: Sagsøg EU

Den britiske premierminister understreger, at hun ikke har tænkt sig at følge præsidentens forslag.

Den britiske premierminister, Theresa May, vil ikke følge sin amerikanske kollegas, Donald Trumps, råd. (Foto: Kevin Lamarque © Scanpix)

Der er mindre end ni måneder til, at Storbritannien skal forlade EU-samarbejdet, og lige nu prøver de to parter at finde ud af, hvordan deres indbyrdes forhold skal være fremover.

Men står det til den amerikanske præsident, Donald Trump, bør den britiske regering helt droppe de igangværende forhandlinger og i stedet sagsøge den europæiske union.

Det foreslog han hvert fald den britiske premierminister, Theresa May, da han for få dage siden var på besøg hos hende i London.

- Han sagde, at jeg skulle sagsøge EU. Ikke forhandle med dem, men sagsøge dem, fortæller den britiske premierminister i et nyt søndagsinterview med BBC.

Hvad Storbritannien helt konkret skulle sagsøge EU for, kommer hun ikke ind på.

Men hun understreger, at hun ikke har tænkt sig at følge rådet fra sin amerikanske kollega.

- Vi vil forhandle med dem, understreger hun med et grin.

'Bliv ved forhandlingsbordet'

Det noget opsigtsvækkende forslag faldt på et møde fredag mellem Theresa May og Donald Trump.

Og på et efterfølgende pressemøde nævnte præsidenten selv, at han var kommet med ”et forslag - ikke et råd” til, hvordan briterne burde håndtere brexit-forhandlingerne.

Her ønskede han dog ikke selv at fortælle, hvad selve forslaget gik ud på.

- Men jeg forstår fuldt ud, hvorfor hun mener, det er lidt barskt, sagde Donald Trump til pressen.

Theresa May siger i interviewet med BBC, at hun selv hæftede sig ved, at den amerikanske præsident under pressemødet havde opfordret hende til at blive ved forhandlingsbordet med de andre EU-lande. ’Du kommer i knibe, hvis du forlader forhandlingerne’, skal han have sagt.

- Derfor ønsker jeg, at vi kan sætte os ned ved forhandlingsbordet og forhandle den bedste aftale for Storbritannien på plads, siger Theresa May til BBC.

Den amerikanske præsident understreger, at han har et godt forhold til sin britiske kollega. (Foto: HANNAH MCKAY © Scanpix)

Tidligere på ugen fremlagde den britiske regering sin såkaldte hvidbog med ønsker til Storbritanniens fremtidige forhold til EU.

Her lægger Theresa May blandt andet op til at oprette et særligt frihandelsområde, hvor briterne kan handle med EU-landene uden toldsatser og særlige deklarationer – og hvor de stort set vil acceptere EU’s regler på området.

Det fik først den amerikanske præsident til at sige i et interview, at det ville 'dræbe' udsigterne til en ny handelsaftale mellem USA og Storbritannien.

På det efterfølgende pressemøde understregede han dog, at de fortsat vil indgå en handelsaftale, når Storbritannien har forladt det fælleseuropæiske samarbejde.

Storbritannien forlader formelt set EU fredag den 29. marts 2019.

Facebook
Twitter