Trumps Putin-udtalelser skaber ravage: Selv på Fox er de rasende

Præsidenten undsagde i praksis over halvdelen af sin befolkning, lyder det fra DR's journalist i Washington.

Ikke kun Demokraterne og de sædvanlige kritikere, men også dele af det republikanske bagland er rasende over, hvad de opfatter som præsident Donald Trumps knæfald for Putin.

Sådan lyder det fra DR's journalist i Washington, Lasse Engelbrecht, efter at den amerikanske præsident i går mødtes med sin russiske kollega i Helsinki.

På et efterfølgende pressemøde gjorde Trump det klart, at han hellere tror på Putins afvisning af at have blandet sig i det amerikanske valg, end hans egen efterretningstjenestes beviser for det modsatte.

Samtidig gjorde han det dagen igennem klart, at han mener, at det dårlige forhold til Rusland skyldes Demokraterne og efterforskningen af valgindblandingen, ikke russiske handlinger.

- Inklusive Demokraterne undsiger han jo over halvdelen af den amerikanske befolkning og nogle af de allervigtigste institutioner, og han gør det for at tilfredsstille en af USA's traditionelle rivaler eller fjender, som står lige ved siden af. Det er det, som skaber raseri, siger Lasse Engelbrecht.

"Det her er ulækkert"

Gårsdagens optræden har resulteret i en hidtil uset vrede mod Donald Trump, som før i det store og hele har formået at undgå kritik fra egne rækker.

Selv tv-kanalen Fox, som plejer at tale præsidentens sag, er ude efter ham dagen derpå. Kun hans allermest loyale støtter undlader at slutte sig til koret.

- Det, som generelt sker på Fox i dag, er, at en ret stor del af kommentatorerne tager stor afstand fra det her. Der var en lidt tidligere, der råbte "det her er ulækkert - det handler ikke om højre eller venstre, det er simpelthen bare forkert", siger journalisten.

De præsidentielle historikere, som bliver inviteret i studiet, siger, at Donald Trumps optræden er uden fortilfælde.

- Det er simpelthen uhørt. En amerikansk præsident skal være præsident for alle, og det er han ikke her. Han står ved Putins side og angriber og kritiserer en meget stor del af den amerikanske befolkning. Det kan folk ikke se det sjove i, siger Lasse Engelbrecht.

Har fejlvurderet situationen

Meget tyder på, at præsident Trump, som blev valgt ind stort set uden politisk erfaring, har forregnet sig denne gang, vurderer journalisten.

Præsidenten er gået til mødet, som han plejer, på mavefornemmelse og med sin sædvanlige strategi om først at chokere med hårde udtalelser, for så at modificere dem og få resultater.

- Men her står han altså sammen med Putin, og der er alt for store sikkerhedspolitiske perspektiver til, at han kan bruge den her erhvervsmæssige tankegang, siger Lasse Engelbrecht.

Vurderingen er, at præsidenten havde så travlt med at behage Putin, som stod ved siden af ham til pressemødet, at han angreb sine egne myndigheder og befolkning.

- Så giver han Demokraterne, Mueller-efterforskningen og efterretningstjenesten en omgang. Og det er det, som til syvende og sidste ender med at skabe de her vilde reaktioner, siger journalisten.

Usandsynligt med konsekvenser

Trods at Donald Trump efter gårsdagens pressemøde med Putin får bred kritik fra egne rækker, ser det dog indtil videre ikke ud til at få konsekvenser.

Også selv om ledere hos Demokraterne og enkelte republikanere blandt andet kræver høringer i kongressen, hvor præsidenten forklarer sig.

- Problemet er selvfølgelig bare, at Republikanerne har flertal i Kongressens kamre, og derfor vil det være enormt svært at få stemt igennem. Så jeg har ikke set mange, som tror, at det rent faktisk kommer til at ske, siger Lasse Engelbrecht.

Mange republikanere har simpelthen for meget på spil til at trække tæppet væk under deres politiske leder.

- Den republikanske vrede er større, end jeg har set den, imens Trump har været ved magten. Men der skal nok ret meget til, at de ligefrem skulle tage skridt til at gøre livet svært for deres egen præsident, som også betyder meget for om de får politisk succes, siger journalisten.

Facebook
Twitter